szerző:
Eduline

Milyen lesz a 2019-es középiskolai felvételi? Milyen szempontok alapján rangsorolják az iskolák a jelentkezőket? Hogyan kell jelentkezni a központi felvételi vizsgára?

Mi alapján rangsorolják az iskolák a diákokat?

A középiskolák egy része csak az általános iskolai jegyeket veszik figyelembe, más intézmények a jelentkezők számára kötelezővé teszik a központi írásbeli vizsga megírását, és vannak olyan iskolák is, amelyek szóbeli felvételit is szerveznek.

Milyen általános iskolai eredményeket vehetnek figyelembe?

Kizárólag az általános iskolai bizonyítványban, félévi értesítőben szereplő osztályzatokat vehetik figyelembe. Arról, hogy ezek pontosan milyen tárgyak lehetnek, itt olvashattok.

Milyen lesz a központi írásbeli vizsga?

A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolai továbbtanuláshoz szükségesek. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani.

Mikor lesz a központi írásbeli felvételi és mikor tartják a szóbeli vizsgákat?

A központi írásbeli felvételi vizsgája 2019. január 19-én 10 órától lesz. A szóbeliket 2019. február 21. és március 14. között tartják majd. A pótló lehetőségekről itt olvashattok.

Hány pontot ér az írásbeli és a szóbeli felvételi vizsga?

A központi írásbeli vizsgán elért eredmény a felvételi összpontszám minium 50 százalékát teszi ki, ahol pedig a szóbeli vizsga is kötelező, azzal a felvételi összpontszám 25 %-a érhető el.

Mi a jelentkezési határideje az írásbeli vizsgának?

2018. december 7-ig jelentkezhettek központi felvételi vizsgára. Arról, hogy hogyan kell jelentkezni és hogy mikorra várhatók eredmények, itt olvashattok. Fontos: december 7-ig csak a központi írásbeli vizsgára jelentkezhettek, a középiskolai jelentkezés (vagyis maga az iskolaválasztás) határideje 2019. február 18. lesz.

Közeleg a határidő: meddig lehet jelentkezni a középiskolai felvételire?

Meddig lehet jelentkezni a 2019-es központi írásbeli felvételire? Itt találjátok a választ.