szerző:
MTI

Pénteken lejár a középfokú felvételi eljárásban a jelentkezési lapok és a tanulói adatlapok benyújtásának határideje - hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal keddi közleményében.

©

A középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra beiskolázó 4 vagy 5 évfolyamos gimnáziumokba, szakközépiskolákba vagy  szakiskolákba, valamint a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumokba adhatnak be kérelmet a diákok.

Az általános iskola 8. évfolyamán tanulók esetében a felvételi lapok kitöltését az általános iskola szervezi meg. A felvételi lapokat az általános iskola a kitöltésükhöz szükséges adatok begyűjtése, ellenőrzése és rögzítése után a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszerben állítja össze, és a jelentkezési lapokat megküldi a felvételt hirdető középfokú iskolákba, a tanulói adatlapot pedig a felvételi központba.

A jogszabályi előírások lehetővé teszik, hogy a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők maguk küldjék meg  a jelentkezési lapjukat közvetlenül a megjelölt gimnázium(ok)ba, a tanulói adatlapjukat pedig a győri felvételi központba. Az általános iskola vállalhatja a felvételi lapok kitöltését és továbbítását, ebben az esetben a szükséges dokumentumokat szintén a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszerben állítja össze.

Ha a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumokba jelentkező a jelentkezést önállóan intézi, akkor az internetről (kizárólag a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumi, illetve a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem álló, 9. évfolyamra jelentkező tanulók esetében használható) dokumentumcsomagot töltheti le, és küldheti meg kitöltött jelentkezési lapját közvetlenül a középfokú iskolákba. Ezzel párhuzamosan a tanulói adatlapot is el kell küldenie a felvételi központba. Esetükben a kitöltés után a nyomtatványokat nem kell hitelesíttetni a tanuló általános iskolájával. 

A dokumentumok a www.oktatas.hu honlapon a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2013/2014. tanév) menüpont alatt a Középfokú beiskolázás adatlapcsomagja az egyénileg jelentkezők számára linkre kattintva tölthetők le és nyomtathatók ki, vagy sokszorosíthatók kétoldalas másolatként.

Ha a jelentkező nem jár magyarországi általános iskolába (például külföldi állampolgár), akkor az egyéni jelentkezés szabályai vonatkoznak rá, a határidő esetükbe is péntek. A jelentkezési lapo(ka)t és a tanulói adatlapot ajánlott küldeményként kell postára adni.

A középfokú felvételi eljárással kapcsolatos minden információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2013/2014. tanév) cím alatt.