szerző:
Eduline

A kormány döntést nem hozott, csak „szabad utat engedett annak, hogy erről beszéljenek a köznevelési kerekasztalon és egyéb fórumokon is” - mondta a kilenc évfolyamos általános iskola ötletéről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

©

Az államtitkár hétfőn, az LMP-s Ikotity István kérdésére válaszolt. Az ellenzéki képviselő azt kérte, „végre öntsenek tiszta vizet a pohárba: döntöttek vagy sem?”.

Rétvári Bence a kilencosztályos iskoláról azt mondta, ez is „egy alternatíva, lehetőség, amit számba lehet venni”, a következő hónapokban meglátják, a vita hogy alakul, és szakmai döntést hoznak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tervek szerint az oktatási rendszer első nyolc éve három év óvodából, egy év alaposztályból és négy év alsó tagozatból állna. Az alaposztály - ennek a bevezetésével válna kilencévessé az általános iskola - az óvoda és az iskola közötti szakadékot hidalná át, de az államtitkárság szerint "ez nem a nagycsoport megismétlése".

Hat kínzó kérdés a 9 osztályos iskoláról: most akkor bevezetik? Vagy nem?

Egyre nagyobb a káosz a kilencosztályos általános iskola körül - mást mond a miniszter, az oktatási államtitkár és a parlamenti államtitkár. Úgy tűnik, az Emberi Erőforrások Minisztériumában sem tudják, be akarják-e vezetni a "nulladik évfolyamot", és ha igen, mikor. Hat kérdés és hat válasz a kilencosztályos iskoláról.