szerző:
eduline/mti

Novemberben újra indul az ingyenes InterRail-program, tizenkétezer fiatal utazhatja körbe Európát.

©

Novembertől tizenkétezer európai fiatal számára nyílik meg az a lehetőség, hogy az Európai Unió ingyenes InterRail bérletprogramjában körbeutazza Európát - közölte Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

Ujhelyi István elmondta, idén nyáron tizenötezer európai fiatal jutott hozzá az ingyenes vonatjegyekhez, a novemberben megnyíló második pályázati körben pedig tizenkétezren élhetnek a lehetőséggel. Tájékoztatása szerint, az Európai Bizottság által szervezett szerdai konferencián elhangzott, hogy az eddigi nyertes pályázók hetven százaléka szerint az InterRail-bérlet nélkül nem lett volna lehetőségük külföldre utazni. Köztük mintegy kétezer olyan fiatal volt, akinek ez volt az első önálló útja külföldön.

Az unió ingyenes programjának pályázata május végén jelent meg, feltétele volt, hogy a jelentkező uniós állampolgár legyen és 2018-ban 18 éves. Pályázni legfeljebb négy helyszínre lehetett, a pályázatokban szerepeltetni kellett az úti célokat, amelyek közül azok élveztek elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölték meg.

A kiírás szerint a fiatalok egyedül vagy csoporttal is utazhatnak, főként vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek - busz, komp, illetve akár repülhetnek is.

Így tanulhattok külföldön teljesen ingyen: újabb ösztöndíjra pályázhattok

Újabb remek ösztöndíjra pályázhattok, nem kell más, csak kalandvágy és egy kis angol- vagy németnyelv-tudás. Itt vannak a részletek. November 15-ig pályázhatnak a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) ösztöndíjaira doktoranduszok és fiatal kutatók, akik németországi felsőoktatási intézményben vagy kutatóintézetben vennének részt továbbképzésen, vagy kutatásokat folytatnának. Kik pályázhatnak?