szerző:
Eduline

Elindult a 2018/2019-es tanévre szóló tankönyvrendelés, a Civil Közoktatási Platform szerint "a most leadott megrendelés lesz az utolsó, amikor még a hivatalos tankönyvjegyzékről is van lehetőség hozzájutni néhány közkedvelt, magánkiadók által készített tankönyvhöz".

©

"Elindult a tankönyvrendelés. Közismert, hogy a jelenlegi kormány államosította a tankönyvkiadás és a tankönyvterjesztés döntő többségét, és az elmúlt 4 évben fokozatosan kivonta az iskolákból a tanárok által kedvelt és szívesen használt, nem állami kiadású tankönyveket. Mivel a tankönyvek korábban kiadott engedélye öt évre szólt, a dolgok jelenlegi állása szerint a most leadott megrendelés lesz az utolsó, amikor még a hivatalos tankönyvjegyzékről is van lehetőség hozzájutni néhány közkedvelt, magánkiadók által készített tankönyvhöz" - írja a Civil Közoktatási Platform (CKP).

Hozzáteszik: a köznevelési törvény alapján a pedagógus és az iskola joga, hogy megválassza a tankönyveket, "az iskola elkészíti a megrendelést, amit a fenntartó engedélyez (elfogad), esetleg megvétóz. A vétó csak abban az esetben lehet jogos, ha az iskola túllépi a számára megállapított keretösszeget".

Kiemelik: a fenntartó nem rendel, csak aláír, az iskola felelőssége, hogy megrendelje a hivatalos tankönyvjegyzékről azokat a könyveket, amelyek számukra a legjobban megfelelnek.

"Amelyik tankönyv a hivatalos tankönyvjegyzéken szerepel (legyen az állami vagy magánkiadóé), annak a megrendelését jogilag nem lehet érvényteleníteni vagy megtiltani" - teszik hozzá.

Visszavágtak az oktatási államtitkárnak a tankönyvesek: csalódtunk Palkovics Lászlóban

"Csalódtunk Palkovics Lászlóban" - rövid, de velős választ adott a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) az oktatási államtitkár keddi nyilatkozatára. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Palkovics László a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy fogalmazott az ellenzéki pártok és oktatási szakértők által összeállított oktatási minimumról, hogy az inkább politikai, nem pedig szakmai anyag.