szerző:
Eduline

Megjelent a HVG középiskolai rangsora, megkezdődött az őszi érettségi és a keresztféléves felvételi, és hivatalosan is vége a genderszaknak - ezek voltak a hét legfontosabb oktatási hírei.

Itt a HVG 2019-es középiskolai rangsora: a Radnóti végzett az élen

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Toldy Ferenc Gimnázium, valamint az Eötvös József Gimnázium vezeti a HVG 2019-es középiskolai rangsorát. Pénteken jelent meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Megkezdődött az őszi érettségi

Megkezdődött a 2018-as őszi érettségi, a diákok többek között magyarból, matematikából, történelemből, idegen nyelvekből írásbeliztek ezen a héten. A 2018-as őszi érettségiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Mégsem vezetik be 2019 őszén az új NAT-ot?

Erős kétségei vannak, hogy 2019 szeptemberétől be lehet vezetni az új Nemzeti alaptantervet, lehet, hogy erre csak 2020-tól kerül sor – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Megkezdődött a keresztféléves felvételi

Már lehet jelentkezni a 2019 februárjában induló felsőoktatási képzésekre, a keresztféléves felvételi jelentkezési határideje november 15. A keresztféléves felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Strasbourgi intő a tankönyvpiac ledarálása miatt

Elmarasztalta Magyarországot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a tankönyvpiac állami monopolizálása miatt, kimondván: a hatóságok megsértették több, iskolai tankönyvek forgalmazásával foglalkozó cég jogait. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, a kormány fellebbezni fog a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi elsőfokú, nem jogerős ítélete ellen, amely "nem a tankönyvpiaci kiadványok fejlesztésének állami monopolizálása, hanem a tankönyvek iskolákba történő kiszállításának 2011 decemberében bevezetett és 2013-tól alkalmazott központosítása kapcsán született". A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Hivatalos: vége a genderszaknak

Megszületett a társadalmi nemek szak megszüntetéséről szóló határozat. A rendeletmódosítás szerint a legkésőbb az idei évben genderszakra felvett hallgatók a tanulmányaikat a képzés megkezdésekor hatályos követelmények alapján még befejezhetik. A teljes cikket itt olvashatjátok el.