szerző:
Eduline

Ezen a héten sem unatkoztunk, hiszen lehet, hogy a 2019/2020-as tanévtől az amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjainak új hallgatói már a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd. Eddig 2200-an írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) petícióját és kiderült, mi a cél a Budapesti Corvinus Egyetemmel. Ezek voltak a hét fontosabb oktatási hírei.

©

Nem írja alá a megállapodást a kormány, Bécsbe költözik a CEU 

A 2019/2020-as tanévtől az amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjainak új hallgatói már a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd – jelentette be a Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriuma. A már korábban beiratkozott diákok Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. Arról, hogy a CEU oktatói és dolgozói hol végzik majd munkájukat, a CEU közösségével folytatott konzultáció során döntenek majd. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Nem írja alá a megállapodást a kormány, Bécsbe költözik a CEU

A 2019/2020-as tanévtől az amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjainak új hallgatói már a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd - jelentette be a Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriuma. A már korábban beiratkozott diákok Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. Arról, hogy a CEU oktatói és dolgozói hol végzik majd munkájukat, a CEU közösségével folytatott konzultáció során döntenek majd.

Ennek kapcsán több mint ezren gyűltek össze péntek este a CEU Nádor utcai épülete előtt, ahol a Momentum szervezett tüntetést – a demonstrálók így szeretnének kiállni a CEU mellett, amelynek rektora csütörtökön jelentette be: ha a kormány egy hónapon belül nem írja alá az intézmény működését biztosító megállapodást, az egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe költöztetik.

2030-ra a világ kétszáz legjobb egyeteme közé kellene kerülnie a Corvinusnak?

Az is kiderült a héten, hogy az a cél a Budapesti Corvinus Egyetemmel, hogy 2030-ra bekerüljön a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé.

2030-ra a világ kétszáz legjobb egyeteme közé kellene kerülnie a Corvinusnak?

2030-ra bekerüljön a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé - ez a cél a Budapesti Corvinus Egyetemmel. „Az adottságainál fogva mintaegyetemnek leginkább alkalmas Corvinus fejlesztésének célja, hogy 2030-ra bekerüljön a világ 200, Európa 100 legjobb egyeteme közé, addig is egyre több lehetőséget teremtve az oktatók és a hallgatók számára" - így válaszolt Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztériuma államtitkára Mesterházy Attila írásbeli kérdésére.

Kötelező óraszám, tanári bértábla: 2200-an írták alá eddig a PDSZ petícióját

Valamint, eddig 2200-an írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) petícióját – a szervezet rendezné a pedagógusok kötelező óraszámának kérdését, emellett a tanári fizetések alapját jelentő vetítési alap emelését és a többletmunka kifizetését kérik.

Kötelező óraszám, tanári bértábla: 2200-an írták alá eddig a PDSZ petícióját

Eddig 2200-an írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) petícióját - a szervezet rendezné a pedagógusok kötelező óraszámának kérdését, emellett a tanári fizetések alapját jelentő vetítési alap emelését és a többletmunka kifizetését kérik. Állítsák vissza a pedagógusok kötelező óraszámát a közoktatási törvényben korábban rögzítettek szerint, de legfeljebb 22 tanórára!

Furcsa ötlet, mégis foglalkoznak vele: mi lenne, ha két nyelv helyett egyet tanulnának a diákok?

És fontos kérdésre is kerestük a választ: Mi lenne, ha a középiskolások kettő helyett egy idegen nyelvet tanulnának, és a második idegen nyelv óraszámát az első nyelv tanulására fordítanák? Más javaslatok mellett ezzel az ötlettel is foglalkozik az innovációs minisztérium. A nyelvtanárok nem rajonganak az ötletért, szerintük nem az óraszámokkal van baj.

Furcsa ötlet, mégis foglalkoznak vele: mi lenne, ha két nyelv helyett egyet tanulnának a diákok?

Mi lenne, ha a középiskolások kettő helyett egy idegen nyelvet tanulnának, és a második idegen nyelv óraszámát az első nyelv tanulására fordítanák? Más javaslatok mellett ezzel az ötlettel is foglalkozik az innovációs minisztérium. A nyelvtanárok nem rajonganak az ötletért, szerintük nem az óraszámokkal van baj.