szerző:
Eduline

Svájc egy hagyományosan független, békés és bizonyos esetekben diszkrét ország, így rengeteg gazdag és hatalommal bíró ember küldi oda tanulni gyerekeit. Ennek köszönhetően az elmúlt másfél évszázadban számtalan jó nevű, méregdrága elitiskola létesült az országban.

©

A svájci iskolák elsősorban diszkrétek, ami nagy kincs egy olyan diktátordinasztiának, amilyen a Kim család Észak-Koreában. Például a mai napig nem tudjuk biztosan, hogy a jelenlegi főtitkár, Kim Dzsongun a Liebefeld-Steinhölzlibe vagy egy berni nemzetközi középiskolába járt. Feltehetően egy koreai diplomata gyerekeként regisztrálták, és állítólag egy egykori évfolyamtársának a berni iskolában bevallotta, ki is ő valójában.

Ez a diszkréció jó néhány olyan diktatórikus vezetőnek jól jön, aki a gyerekét nemzetközi környezetben és magas színvonalon akarja taníttatni, de túl veszélyes lenne egy „ellenséges” nyugati országba küldeni.

Ide járatja gyerekét az elit: ezek a legdrágább középiskolák Magyarországon

Egyre több szülő választja manapság a magániskolákat, és egyáltalán nem csak akkor, ha speciális bánásmódot igényel a gyerek. Bár több magánkézben lévő iskola ma már sokak számára elérhető, továbbra is vannak olyanok, amik tényleg csak a legtehetősebbek számára állnak nyitva.

De nem csak ők szeretik Svájcot, ha oktatásról van szó. Hagyományosan a fent említett berni intézménybe járnak a dán királyi család tagjai.

Az egész világon talán legnagyobb presztízzsel bíró középiskola, a La Rosey is itt található. Az iskolát 1880-ban alapították, ide járt az utolsó iráni sah, Reza Pahlavi, II. Albert belga király, a monakói Rainier herceg és az a Dodi Al-Fayed, aki Diana hercegnővel együtt hunyt el, amikor autójuk Párizsban balesetet szenvedett 1997-ben.

Ide küldte Roger Moore és Elizabeth Taylor a gyerekeit, itt tanult John Lennon fia, Sean, sőt Churchill unokája is. Ennek megfelelően a La Rosey privát sípályával, koncertteremmel és jachttal várja a diákokat. Az évi nagyjából 31 millió forintnak megfelelő tandíj pedig a világ legdrágább magániskolájává teszi.

Képek: így néz ki a világ legdrágább bentlakásos iskolája

Egy svájci kisvárosban működik a világ legdrágább bentlakásos iskolája. Az Institut Le Rosey éves tandíja százezer dollár, vagyis húszmillió forint, a diákok szüleinek ráadásul külön kell fizetniük az egyenruháért és a könyvekért. Az Intitut Le Rosey campusának központja a több mint ötszáz éves Chateau du Rosey.

Hasonló presztízsű – és árfekvésű – az Aiglon College és a Beau Soleil. E két intézménybe is több, európai uralkodó családhoz tartozó személy járt.