szerző:
Eduline

Hogyan kell diákigazolványt igényelni? Hány nap alatt készül el a plasztikkártya, és addig hogyan vehetitek igénybe a diákkedvezményeket?

©

A diákigazolvány igényléséhez be kell szerezni a Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlapját (NEK adatlap), ilyet az okmányirodákban kérhettek. Fontos, hogy be kell vinni az anyakönyvi kivonatot és lakcímkártyát, vagy a személyazonosítót és a lakcímkártyát. A kitöltött adatlapot ezután az iskolában kell leadni, az eljárásért 1400 forintot kell fizetni.

A diákigazolvány 45 nap alatt készül el, de ha hiánypótlásra vagy hibajavításra van szükség, tovább csúszhat. Ha a diák még nem kapta meg az igazolványát, az iskolában térítésmentesen kérhet igazolást, amellyel minden kedvezményt igénybe lehet venni. Ez 60 napig érvényes, és többször is igényelhető.

A tanköteles tanulók diákigazolványa matrica nélkül is érvényes. Azoknak, akik a tanév megkezdéséig betöltik a 16. életévüket, október 31-ig kell érvényesíteniük az igazolványukat, az iskola által kiadott matricával. A diákigazolványról további információt a www.diakigazolvany.hu oldalon találtok.