szerző:
Eduline

"Vegyük észre, hogy a Jókai-mű esetében egy 150 évvel ezelőtti nyelvezettel, mondatszerkezettel, témával, történettel rendelkező műről beszélünk, ahol az volt az izgalmas, hogy Baradlay Ödönt farkasok kergették. De ma már legfeljebb az lenne izgalmas, ha vérfarkasok kergetnék. Másik világban élünk" - mondta a 24.hu-nak a Nevelj Jedit! - A képzelet pedagógiája című könyv szerkesztője, Nagy Ádám.

©

"A bullying témáját a Harry Potteren vagy az Az-on keresztül tökéletesen lehet illusztrálni egy osztályfőnökin. Ráadásul szaktárgyi órákon is bevethető lenne ez a terület, mondjuk egy történelemórán Spárta kapcsán felhozni a Csillagközi inváziót. Biztos, hogy a diákok erre nyitottak lennének, hiszen a Star Warsra és a Trónok harcára vannak rákattanva. Természetesen nem helyettesítheti a klasszikus témákat, de bevezetésnek, kedvcsinálónak több mint alkalmas" - mondott néhány példát a 24.hu-nak.

"Nem lehet itt megállni, ha már bemutatunk egy iskolai zaklatásos történetet, akkor utána bullying-ellenes beszélgetésnek, felkészítésnek, tréningnek kell következnie. Attól, hogy megnézel egy filmet, még nem leszel jobb ember. Szülőként is fontos, hogy egy-egy film után reflektáljon is rá, hogy tudod, kisfiam, a másikat bántani nem szép dolog. Ha elmagyarázod, az már ad neki valami erkölcsi tartalmat. Ha viszont azt néz, amit csak akar, és nem is beszélitek át, akkor egy olyan téves kép is összeállhat az agyában, hogy azok érvényesülnek a világban, akik rugdossák a másikat. Egy 6-7 évesnek már el lehet magyarázni, hogy Luke Skywalker jó, egy 15 évesnek pedig már azt is érdemes elmondani, hogy amúgy a Luke által lemészárolt rohamosztagosokat is várta valaki haza. Ha épp nem klónok voltak" - magyarázta Nagy Ádám.

A Nevelj Jedit! - A képzelet pedagógiája című könyv szerkesztője arra a kérdésre, hogy van-e értelme lecserélni a Jókai-regényeket a Harry Potterre, azt válaszolta, "a Harry Potter ne legyen kötelező olvasmány, mert a kötelezőség miatt megutálhatja a gyerek".

"Viszont lehessen választani sok könyv közül a Harry Pottert, ahogy a Kőszívűt is. Miről szól a Kőszívű ember fiai? Önfeláldozás, szerelem, barátság, hazaszeretet. Ez utóbbi kivételével mindezeket megtaláljuk a Harry Potterben is. Vegyük észre, hogy a Jókai-mű esetében egy 150 évvel ezelőtti nyelvezettel, mondatszerkezettel, témával, történettel rendelkező műről beszélünk, ahol az volt az izgalmas, hogy Baradlay Ödönt farkasok kergették. De ma már legfeljebb az lenne izgalmas, ha vérfarkasok kergetnék. Másik világban élünk. Véletlenül sem arra akarok utalni, hogy eltüntetném Jókait a magyar irodalmi kánonból, csak arra, hogy lehessen választani ezt is és azt is" - mondta.

„Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról

"Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról, Az ember tragédiájának is csökken a népszerűsége, izgalma, olvashatósága. A Csongor és Tünde is teljesen élvezhetetlenné vált a középiskolások zöme számára" - mondta az Eduline-nak adott interjújában Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, aki szerint most a lassúságot, a figyelmes, az elmélyülő olvasást kell megtanítani.