szerző:
MTI

Visszatérhetett 350 ezer gyerek szerdán a chicagói óvodákba, általános és középiskolákba, mivel több mint egy hét után...

Visszatérhetett 350 ezer gyerek szerdán a chicagói óvodákba, általános és középiskolákba, mivel több mint egy hét után kompromisszummal ért véget a pedagógusok munkabeszüntetése.

A 29 ezer sztrájkoló pedagógus képviselői kedden megszavazták, hogy elfogadják a Rahm Emanuel polgármester által előterjesztett új, három évre szóló, kompromisszumos szerződésjavaslatot. Ennek alapján a tanárok az elkövetkező négy év folyamán 17,6 százalékos béremelést kapnak. A pedagógusok munkájának értékelésére olyan új rendszert hoznak létre, amely részben a diákoknak a szabványteszteken elért eredményein alapul.

A közszférában alkalmazott chicagói pedagógusok - juttatások nélkül - átlagosan évi 76 ezer dollárt (csaknem 17 millió forintot) kerestek a sztrájk előtt. Ezzel a munkáltatók szerint a város tanárai az Egyesült Államok legjobban fizetett pedagógusai. A tanárok szakszervezete szerint a chicagóiak országos viszonylatban a második helyen állnak a New York-iak mögött.

A chicagói pedagógusok újfajta értékelésének bevezetése Emanuel polgármester fő követelése volt, mert komoly kifogások merültek fel a város iskoláinak oktatási színvonalával kapcsolatban, és a középiskolát eredményesen befejező diákok aránya elmarad az országos átlagtól. A szakszervezeteknek sikerült elhárítaniuk Emanuelnek azt a kezdeményezését, hogy a pedagógusok bérezését közvetlenül az oktatás eredményességéhez kössék.

A chicagói iskolákban már 25 éve nem sztrájkoltak.  A város iskolakerülete a harmadik legnagyobb az Egyesült Államokban, a New York-i és a Los Angeles-i után. Az Illinois állambeli nagyváros vezetősége a sztrájk hét napja alatt mintegy 150 központot üzemeltetett, amelyben vigyáztak a gyerekekre, a szülők nagy része azonban más megoldást keresett.

A pedagógusok munkabeszüntetése a választások előtt alig két hónappal kellemetlen helyzetbe hozta Barack Obama elnököt, aki kampánybeszédeiben az oktatás fontosságát szokta hangsúlyozni, és aki korábban Illinois állam szenátora volt, előtte pedig jogot oktatott és a közösségi érdekképviselet szervezője volt Chichagóban. Chicago polgármestere tavaly február óta Rahm Emanuel, aki a Fehér Ház kabinetfőnöke volt.