szerző:
eduline/mti

Négy éve már vizsgálta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, hogy milyen szexuális bántalmazáson esnek át a diákok. Akkor végül elült az ügy, de változtatásokat sürgettek. Kérdéses, hogy ebből mit fogadott meg a molesztálással gyanúsított igazgató.

©

2012 októberében Szabó Máté akkori alapjogi biztos már számos aggályt és problémát tárt fel a bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthonban történt szexuális visszaélések gyanújának kivizsgálásával kapcsolatban. Jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát sérti, ha a velük foglakozó szakemberek nem vagy csak késve jelzik a szexuális bántalmazás gyanúját. Kifogásolták azt is, hogy a tanúként meghallgatott gyermekek törvényes képviseletét az igazgatóhelyettes látta el, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított igazgató alárendeltje volt.

Székely László ombudsman mostani, hivatalból kezdett utóvizsgálata arra terjed ki, hogy 2012 és 2016 ősze között, a gyermekvédelmi gyám mostani jelzéséig milyen lépések történtek a rendszeren belül a visszaélések érdemi feltárására.

Múlt héten fény derült arra a nyilvánosság számára, hogy az intézmény igazgatója rendszeresen, éveken keresztül molesztált fiatal fiúkat, erről két egykori bántalmazott beszélt az RTL Klubnak. A megindult vizsgálat ellenére a férfi az intézetben maradhatott még napokig, az EMMI közleménye szerint egy külső vezető veszi át a gyermekotthon irányítását, a korábbi igazgató ellen eljárás indult.

Az ingatlant tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szombaton közölte, hogy az igazgató elhagyta a gyermekotthonban található szolgálati lakását.

Két fiú tálalt ki a bicskei gyermekotthonban molesztáló igazgatóról

Egy társuk öngyilkos lett a közelmúltban. Az egyik fiút 4, a másikat 8 éven át molesztálta az igazgató, de tucatnyian lehetnek. A Bicskei Gyermekotthon két egykori lakója állt az RTL Klub Házon kívü l kamerái elé, hogy beszéljenek az otthonban őket ért szexuális bántalmazásokról, amit az intézmény igazgatója követett el.