szerző:
Eduline

"Tiltakozunk a rendszerváltás előtti állapotok egyes elemeinek restaurálása: az állami, egy központból irányított...

©

"Tiltakozunk a rendszerváltás előtti állapotok egyes elemeinek restaurálása: az állami, egy központból irányított iskolafenntartás, a kötelező ideológia bevezetése, az egyetlen, kötelező tankönyv alkalmazásának lehetősége ellen" - írja vasárnapi közleményében a Történelemtanárok Egyletének Bizottmánya, amely szerint több mint két évtizeddel a rendszerváltás után "ismét szót kell emelni az iskola, a tanár tanítási szabadsága, a szakmai öntevékenység védelme érdekében".

A szakmai szervezet elfogadhatatlannak tartja az oktatásirányítás erőteljes centralizálását. "Abszurd, tarthatatlan az iskolaigazgatók tényleges vezetői szerepének megvonása, intézményvezetővé való lefokozása. Az iskolákban naponta tapasztalhatók a rohamos, minden területen érvényesített átszervezés kaotikus következményei. Jellegzetes példája ennek a tervezett kötelező nyugdíjazás, amely egyes iskolák szakmai munkájának színvonalát és működtetését is veszélyeztetheti" - írják.

A Történelemtanárok Egylete érdemi tárgyalások megkezdését követeli a köz- és felsőoktatás meghatározó kérdéseiről valamennyi érintettel, szakmai és érdekvédelmi szervezettel. "Szolidaritásunkat és együttműködési szándékunkat fejezzük ki minden olyan szakmai szervezettel, intézménnyel, kollégával, aki a fenti változtatásokat elfogadhatatlannak tartja. Támogatjuk a Gimnáziumok Országos Szövetsége, a Magyartanárok Egyesülete, egyes iskolák, pedagógusközösségek, kollégák hasonló célú kezdeményezéseit" - zárul a közlemény.