szerző:
MTI

Bár az oktatási államtitkárság korábban tagadni prónbált, a köznevelési törvényhez olyan háttéranyag készült, amely...

Bár az oktatási államtitkárság korábban tagadni prónbált, a köznevelési törvényhez olyan háttéranyag készült, amely alapján a javaslatban tervezett intézkedések több száz iskola bezárásával és több ezer pedagógus elbocsátásával járnak. Ezek a számítások valójában az előterjesztés részét képezik, és ezt már az államtitkárság sem vitatja - mondta Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter, aki szerint a köznevelési törvény megvalósítása több mint 700 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek a következő években.

Az MSZP-s politikus pénteken - oktatási szakszervezetekkel, civil és társadalmi szervezetek képviselőivel folytatott tárgyalása közben tartott sajtótájékoztatóján - hozzátette: a tanulmány minden állítást megerősít, amit a törvénytervezet ellenzői az elmúlt egy évben megfogalmaztak.

Ezek között említette, hogy az MSZP a pedagógus-életpályamodell költségét korábban több mint 300 milliárd forintra becsülte. A köznevelési törvény koncepciójához készült számítás szerint az életpályamodell bevezetése a következő években 381 milliárd forintba, a javaslatban foglalt összes intézkedés megvalósítása 717 milliárdba kerülne - mondta Hiller István.

Kitért arra, hogy az oktatási államtitkárság alighanem ideiglenes szakmai támogatást remél az életpályamodellre vonatkozó ígéretekkel, "de ez a lufi ki fog pukkadni", az ugyanis nyilvánvaló, hogy egyetlen célra, így a közoktatásra sem lesz több mint 700 milliárd forint többletforrás a következő években.

A volt oktatási miniszter arról is beszélt, hogy az elsőként a fn.hir24.hu oldalon nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a tankötelezettség korhatárának leszállítása 635 feladatellátási hely - jellemzően felső tagozat - megszüntetéséhez és nagyjából ötezer pedagógus elbocsátásához vezet, miközben a szakképzetlen fiatalokat a munkanélküliség fenyegeti.

Hiller István elmondta: ígéretet tettek a szakszervezeteknek és a közoktatásban érintett civil szervezeteknek, hogy véleményüket a parlamenti vitában képviselni fogják. Megerősítette ugyanakkor, hogy módosító indítványokat nem nyújtanak majd be, mivel a törvényjavaslatot menthetetlennek tartják és annak visszavonását sürgetik.