szerző:
Nagy Barnabás

Megzavarják a fiatal fiúkat – általában ezzel az indokkal próbálják megszabni sok észak-amerikai és brit iskolában, mit vehetnek fel a lányok és mit nem. Épp az indok, és persze a tény, hogy fiúkra általában semmi ehhez hasonló szabály nem érvényes, indított el egy egész netes mozgalmat. Zoknikért és fedetlen kulcscsontért is büntetés járhat, és egy igazgató szerint a 10 éves lányok zavarba hozzák a férfi oktatókat, ezért mindenkinek nadrágot kell viselni nyáron is – de, mint kiderült, ez sem segít.

Nemrég írtunk Rose történetéről, akit az iskolai vezetés által túl feszesnek ítélt nadrágja miatt nemrég azzal küldtek haza, hogy megzavarja a fiúkat öltözékével. Másnap egy frappáns felirattal a pólóján ment suliba. Hozzá hasonlóan több ezer lány állt már ki világszerte a szabad ruhaválasztás mellett.

"Nyár van, nem takarom el magam tetőtől talpig" – írja az egyik neten tiltakozó fiatal lány. "Hagyjátok abba a kihívónak ítélt ruhák betiltását, inkább tanítsátok meg a fiúkat arra, hogy ne tárgyiasítsanak egyes női testrészeket" – írta egy másik. Az utóbbi hozzászólás pedig már elvezet az ügy lényegéhez.

Az persze kellemetlen, ha nyáron nem járhat egy lány sortban vagy ujjatlanban iskolába, azonban a tiltás valami sokkal nagyobb problémára világít rá. Emlékeztek még arra, mekkora vitát gerjesztett a hazai rendőrségnek az az egyébként nyilván jószándékú videója, ami arra hívta fel a lányok figyelmét, hogy figyeljenek oda viselkedésükre, és akkor elkerülhetik a nemi erőszakot? Ez is nagyon hasonló ügy. Sokak szerint a tiltással elfogadják azt, hogy a lányok tehetnek arról, ha egyes fiúk tárgyként tekintenek a testükre, és egy comb láttán „megzavarodnak”, épp ezért nekik kell arról gondoskodni, hogy ne „zavarják” ilyen módon társaikat és a férfi tanárokat.

Nagyjából a fenti gondolatmenetet vezeti le Laura Bates is, egy, a nők elleni erőszak ellen fellépő civil szervezet vezetője a Time hasábjain. Ő idéz olyan lányokat, akik elmondják, egyes iskolákban még egy papucsért is hazaküldhetik őket, miközben a fiúkra semmiféle dresscode nem vonatkozik. Akkor sem toltak le egy fiút, amikor erősen szexista pólóban sétálgatott a folyosón, de az épp arra járó, sortot viselő lánnyal elbeszélgetett az igazgató.

Az érintett lányok sokféleképp tiltakoznak. Twitteren, Facebookon, de tüntetéseket is szerveztek már iskolák elé. Kanadában egy egész tematikus napot szerveztek egy suliban, amikor a lányok ujjatlan és rövid felsőben mentek iskolába:

 

Az ügy nem csak Kanadában és az Egyesült Államokban, hanem Nagy-Britanniában is megjelent. Nyáron egy iskolaigazgató megtiltotta a szoknya viselését a lányoknak, mert szerinte azzal kellemetlen helyzetbe hozhatják a férfi tanárokat. A tiltást egyébként a szigetországban egyre több intézmény alkalmazza, sok helyen egyszerűen egyenruhát írnak elő. Azonban ez sem óv meg mindenkit a büntetéstől: egy lány apukája nemrég arra panaszkodott, lányát hazaküldték tapadós nadrágja miatt, pedig azt az iskolai egyenruhaboltban vették, és hiába volt egyenes szabású, lánya testalkata miatt egyszerűn feszült rajta. Ilyen, amikor a brit humor valósággá válik, bár a megalázó helyzetbe hozott lány biztosan nem nevetett.

Az egész őrület mára odáig fajult, hogy egyáltalán nem kell az átlagostól eltérő ruhát felvenni ahhoz, hogy büntetést vonjon maga után. Egy brit iskolában nem megfelelő színű zoknik miatt zavarták haza a közmorálra veszélyes tanulókat, egy lány pedig ezzel a merész formációval harcolta ki a szigort:

 

Ő Stephanie Hughes, az egész mozgalom talán legismertebb alakja, akinek történetét édesanyja osztotta meg a Facebookon. A Kentucky-i lányt azért zavarták haza iskolájából még augusztusban, mert kilátszott a kulcscsontja. Igen, a kulcscsontja. Hughes sztorija végül happy enddel zárulhat, mivel az igazgató a felháborodás hatására megígérte, felülvizsgálják a valósággal nem biztos, hogy összhangban lévő szabályzatot. Kis siker.