szerző:
MTI

Már jól láthatóak a pedagógus-béremelés eredményei, hiszen míg az átlagbérek csaknem 20 százalékkal nőttek, addig az oktatásban dolgozók bére már 45-50 százalékkal emelkedett az elmúlt években - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva az MTI-nek csütörtökön adott interjújában.

©

Rétvári Bence kiemelte, a pedagógusok bére 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik, ez 175 ezer pedagógust érint. A béremelési program immár az ötödik évéhez ér, idén ősszel átlagosan újabb 3,5 százalékkal nőnek a bérek - tette hozzá.

Példaként említette: egy pályakezdő, egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógus négy éve még 130 ezer forintot keresett, idén szeptembertől már 203 ezer forinttal számolhat. Egy húsz éve dolgozó, főiskolai végzettséggel rendelkező pedagógus, óvónő 2013-ban 149 ezer forintot keresett, szeptembertől viszont 301 ezer forint lesz a bére, a növekmény 152 ezer forint - hozott egy másik példát.

A béremelés nemcsak "a klasszikus értelemben vett" iskolai tanárokra, tanítókra érvényes, hanem érinti az óvónőket, az óvodapedagógusokat, a logopédusokat, a fejlesztő pedagógusokat, a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgozó örökbefogadási tanácsadókat - sorolta.