szerző:
Eduline

Úgy tűnik, hiába a mindennapos testnevelés, lesújtó állapotokat találtak az iskolások fizikai teljesítményében.

©

A magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott – erre jutott a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt 2014/2015 felmérés.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Cooper Intézet által kidolgozott programban 623 ezer diák fittségi állapotát mérték fel.

Kapcsolódó cikkek

Az egyetemisták is túlsúlyosak

A diákok nem képviseltették magukat a kererkasztalon

Az EMMI támogatja, hogy legyen jógaoktatás az iskolákban

A felmérésben részt vett gyerekek állóképessége sem valami jó, a közlemény egyenesen lehangolónak nevezi. A felső tagozatos és középiskolás gyerekek közül az állóképességi futásteljesítményben a középiskolás évek felé egyre kevesebb az egészségzónában teljesítő tanulók aránya.

A programban elsőként mérték fel több mint 623 ezer, felső tagozatos és középiskolás diák fittségi állapotát 3000 iskolában.

A kilenc fittségi paraméter összesített eredményei alapján a gyerekek a leggyengébben a törzsemelés és az ingafutás teszten, míg a legjobban a kézi szorítóerő mérésben és a hasizom tesztben teljesítettek.

Regionális szinten legnagyobb arányban Pest és Vas megye tanulói érték el az egészségzóna értékeit, míg a legrosszabban teljesítő iskolák Nógrád és Heves megyében voltak.