szerző:
Eduline

Nem könnyű bejutni a diákoknak azokba a gimnáziumokba, ahol többszörös túljelentkezés van - mondta az Inforádiónak a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója. A tanulóknak ugyanis nemcsak központi felvételit kell írniuk, hanem az intézmények szóbeli vizsgát is szervezhetnek.

©

A nyolcosztályos gimnáziumokba 10 évesen, a hatosztályosba 12 évesen felvételiznek a gyerekek. Ez az első vizsga a diákok életében, ami rögtön komoly téttel is rendelkezik, és különbözőképpen viselik a gyerekek. Van, akit megbénít, és rosszabb teljesítményt nyújt a vizsgán – mondta az Inforádiónak a Toldy-gimnázium igazgatója.

Porogi András hangsúlyozta: sokkal jobb lenne, ha nem felvételi alapján kellene eldönteniük a gimnáziumoknak, hogy kit vesznek fel, de nincs olyan mérési rendszer, ami objektíven és összehasonlítható módon méri az általános iskolai teljesítményeket.

Az osztályzat nem ezt árulja el, hanem azt mutatja, hogy a tanuló az adott követelményt mennyire tudja, de hogy mi az adott követelmény, abban nagy különbségek lehetnek - emelte ki. Porogi András szerint osztályzat egy relatív szám, amely függ az iskolától, a tanártól, az osztálytól is.

A különböző iskolákból jött gyerekeket nem lehet összehasonlítani ezen az alapon. Fontos információ a jegy, arról, hogy a diák mennyire képes megfelelni bizonyos elvárásoknak. Aki kitűnő, nem tehet arról, hogy esetleg az ő jegye mögött kevesebb tudás van, mint egy másik kitűnő mögött – tette hozzá. 

Úgy rossz, ahogy van - tényleg nagy baj van a középiskolai felvételivel

"A rendszer úgy rossz, ahogy van" - fogalmazott meg sommás véleményt a középiskolai felvételiről az Eduline-nak a Magyartanárok Egyesületének elnöke, akinek véleményével alighanem oktatáskutatók, gyermekpszichológusok is egyetértenek. De mivel lehetne helyettesíteni a jelenlegi felvételit? Körzetes középiskola vagy sorsolásos rendszer? És vajon rontana-e a helyzeten, ha a kormány az összes középiskolát arra kötelezné, tartson írásbeli felvételit?

Sokan az első ismeretlen kérdésnél pánikolnak be - ilyen volt a középiskolai felvételi

Jól összerakott, korrekt feladatsor - így értékelték az Eduline által megkérdezett szaktanárok a nyolcadikosok középiskolai felvételi feladatsorát. Matematikából kaptak ugyan egy-két meglepő példát a diákok, magyarból azonban garantáltan volt olyan feladat, amely elnyerte a tizennégy évesek tetszését. Persze a középiskolai felvételi ettől még igazi stresszfaktor az általános iskolásoknak, akiknek életükben először kell helytállniuk egy vizsgahelyzetben.