szerző:
Eduline

A honvédelmi intézkedési terv elkészítése jelentkezős többletfeladatot jelent az intézményvezetőknek és beosztottjaiknak, ez a tevékenység biztosan nem tartozik a pedagógusok munkaköri feladatai közé - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

©

A PDSZ szerint a honvédelmi intézkedési terv (HIT) elkészítésére olyan embereket köteleznek, akiknek nincs ilyen képzettségük, nem tudják, mi a teendőjük háború vagy egy esetleges terrorcselekmény idején. "Határozott meggyőződésünk, hogy ez nem feladata egyetlen közoktatási intézménynek, illetve az abban dolgozó pedagógus és nem pedagógus végzettségű munkavállalónak sem” - írják közleményükben.

Hozzáteszik: rendkívüli helyzetben természetes, hogy a pedagógusoknak segíteniük kell a gyermekek biztonságban helyezését, „a HIT azonban ennél lényegesen többet követel, melyre az intézményeknek egyszerűen nincs kompetenciájuk, felvetve a lelkiismereti szabadság alaptörvényben biztosított jogának sérülését is”.

A PDSZ szerint a „a veszéllyel való riogatásnak kizárólag kampányfeladata van”, tovább rombolja „az egyébként is ezer sebből vérző közoktatás hatékonyságát, akadályozva ezzel az oktatás permanens válságából való kilábalás megkezdését”.

A PDSZ a Civil Közoktatási Platformmal egyetértve követeli a rendelkezés visszavonását, hozzáteszik: ha a kormányzat ilyen tervet szükségesnek tart, akkor az EMMI a Klebelsberg Központtal, a szakképzési centrumokkal, az önkormányzatokkal, valamint az egyházi és magánfenntartókkal, valamint a szakszolgálatok szakembereivel összefogva készítse el azt.

Az állásukkal játszanak azok a tanárok, akik nemet mondanak a honvédelmi intézkedési tervre

Lelkiismereti okokból pedagógusok és iskolaigazgatók is megtagadhatják a közreműködést a honvédelmi intézkedési terv (HIT) végrehajtásában. De ennek komoly következményei lehetnek, elveszíthetik az állásukat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.