szerző:
Eduline

Akciósorozatot indít a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), közleményükben azt írják, a ki nem fizetett túlmunkák miatt bírósági keresetek beadására buzdítják tagjaikat, emellett aláírásgyűjtést kezdeményeznek négy fontos problémáról. Ha pedig semmi nem vezet eredményre, sztrájkba kezdenek.

Képünk illusztráció
©

A PDSZ akciósorozatának célja, hogy felhívja a figyelmet arra, „a pedagógusok munkaterhelése a 2011-es köznevelési törvény bevezetését követően átlépte azt a határt, amelyen túl már nagyon nehéz rekreációra képes, munkáját teljes értékűen ellátó munkaerőről beszélni”. Hozzáteszik: az iskolákban dolgozók sokkal több ingyenmunkát végeznek, mint korábban, „az oktatásban dolgozók anyagi elismertségének hiánya pedig egyre nagyobb gátja az ágazatban végzett minőségi munkának, az utánpótlásban jelentkező gondok rendezésének”.

A szakszervezet szerint „lejárt az időhúzó, meddő tárgyalások és a részeredményeket teljes értékű megoldásként feltüntető kommunikációs mantrák ideje”, olyan akciókra van szükség, amelyek „végre kiválthatják a döntéshozók érdemi, az ágazat egészére pozitívan ható válaszlépéseit”.

A PDSZ úgy látja, ha az oktatásirányítás nem kívánja folytatni a pedagógusok munkaterhelésének kutatását, összefogva az oktatásban tevékenykedő munkavállalókkal, más szakszervezetekkel és szimpatizánsokkal, meg kell teremteni egy külön kutatás feltételeit.

„A ki nem fizetett túlmunkák esetében bírósági keresetek beadására buzdítjuk tagjainkat, kollégáinkat, s bejelentjük, hogy a szakszervezet vezető tisztségviselői, az országos választmány tagjai közül többen, összehangoltan fogjuk benyújtani e tárgyban a 3 évre visszamenőleg megfogalmazott igényeinket” – írják.

Hozzáteszik: aláírásgyűjtést kezdeményeznek négy fontos problémáról – erről itt olvashattok. „A PDSZ adott esetben a polgári engedetlenség eszközével is élni kíván. Amennyiben a fenti akciók nem vezetnek eredményre a következő időszakban, a PDSZ a szakszervezetek legerőteljesebb eszközével, a sztrájkkal is élni fog” – emelik ki.

Sok pénzt veszítenek a tanárok a vetítési alap bebetonozásával, petíciót indít a PDSZ

Aláírásgyűjtésbe kezd a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatásban dolgozók körében - azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a tanárok túlterhelése és rendezzék az ágazatban dolgozók bérét. Állítsák vissza a pedagógusok kötelező óraszámát a közoktatási törvényben korábban rögzítettek szerint, de legfeljebb 22 tanórára! A Munka törvénykönyve és egyéb jogszabályok alapján járó többletmunkát minden esetben fizessék ki a munkáltatók!