szerző:
Eduline

Ha a kormányzat nem veszi komolyan a tárgyalásokat, február 13-án országos, Angliát és Walest érintő sztrájkba...

Képünk illusztráció
©

Ha a kormányzat nem veszi komolyan a tárgyalásokat, február 13-án országos, Angliát és Walest érintő sztrájkba kezdhet két brit szakszervezet, amely a tanárok 90 százalékát tömöríti - írja Telegraph. Az akció miatt szinte minden állami iskolában szünetelhet a tanítás.

A pedagógusok már korábban is kilátásba helyezték a sztrájkot: ennek hatására kezdődtek meg az egyeztetések Michael Gove oktatásért felelős államtitkárral. A tanárok a nyugdíjak összegények felülbírálását, illetve a teljesítményalapú bérrendszer bevezetését követelik.

A két szakszervezet - a National Union of Teachers és a National Association of Schoolmasters Union of Women Teachers (NASUWT) - most azért hozta fel újra a sztrájk lehetőségét, mert az államtitkár múlt héten arról beszélt: a gondokat megoldották, a tárgyalások pedig már csak a végrehajtás mikéntjéről szólnak. Michael Gove a többi szakszervezetet és egy olyan céget is meg akar hívni az egyeztetésekre, amely személyes és jogi ügyekben ad tanácsot a tanároknak.

Ha az államtitkár nem akarja valóban megoldani a problémákat, nincs más választásunk, mint az országos sztrájk - írta közös közleményében a két nagy szakszervezet. Gove szerint viszont a tanárok "elutasítják a konstruktív párbeszédet, és helyette szükségtelen sztrájkba kezdenének". Bojkottálná a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozását a Hívatlanul Hálózat: erről itt olvashattok.