szerző:
eduline/mti

A komplex természettudomány tanításában a tanároknak kellett rögtönözniük, ugyanis csak a nyár végén értesültek róla, hogy nagyjából mit kellene tanítaniuk a szakgimnáziumokban. A tanév második hónapjára megjött az első segítségcsomag.

A komplex természettudományos tantárgy oktatása megkezdődött, és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) elindította Fejlesszünk együtt! elnevezésű programját a tantárgy minél hatékonyabb oktatása érdekében - nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár online fogadóóráján szerdán. Korábban az államtitkár kénytelen volt elismerni, hogy nincs tankönyv és nincs szerteágazó segédlete a tanároknak:

Palkovics: Jobb lett volna, ha a tantárgy ki van dolgozva

Ősztől a szakgimnáziumot megkezdők számára eljöhet a vendéghallgatói ingázás ideje, ha később más tárgyból szeretnének érettségit tenni- derül ki Palkovics László oktatási államtitkárral készült interjúból. Az összevont, új természettudományos tárgy kidolgozása a tanárok feladata lesz. Az államtitkár egyértelmű sikerekről beszélt az oktatás finanszírozása kapcsán, úgy véli, hogy a jövőbeli működésben sem lesz hiány.

Elmondta, hogy a tanítást segítő anyagok fejlesztésében felsőoktatási intézmények, szakmai szervezetek és pedagógusok vesznek részt. Emellett az OFI országszerte szakmai konferenciákat tartott és tart, amellyel szintén segíti a pedagógusok munkáját - ha már felkészülni korábban nem tudtak.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az új, összevont tantárgy nem csak a diákok jövőjére, továbbtanulási esélyeire lehet hatással, de a tanárokéra is. Az Eduline-nak megszólaló pedagógusok már munkahelyváltásokról és kényszerű átképzésekről számoltak be, emellett aggódnak, hogy hány munkahely szűnik meg jövőre, mikor már két évfolyamon is kevesebb óraszámban kell tanítani természettudományos tárgyakat.