szerző:
Eduline

Nem kerülhetnek fel a tankönyvjegyzékre a régi kerettantervre engedélyezett könyvek azokon az évfolyamokon, amelyeken...

Tankönyvraktár tanévkezdés előtt. Szeptemberben három évfolyamon új tantervek alapján kezdődik meg az oktatás
©

Nem kerülhetnek fel a tankönyvjegyzékre a régi kerettantervre engedélyezett könyvek azokon az évfolyamokon, amelyeken már az új kerettantervek alapján kell elkezdeni az oktatást. Az iskolák első, ötödik és kilencedik évfolyamát érintik szeptembertől a változások, de még nem lehet tudni, milyen könyvekből válaszhatnak majd - írja a Népszabadság

Ezekben a napokban érkeznek be az Oktatási Hivatalba (OH) a kérelmek a kiadóktól a tankönyvlistára kerülés érdekében, készül a jövő évi hivatalos tankönyvjegyzék. A lap emlékeztet rá, hogy az iskolák csak az ezen szereplő kiadványokat rendelhetik meg. A tervek szerint ez a jegyzék január végére elkészül, az iskolák pedig március végéig választhatnak róla.

Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke (TVOT) azt mondta, a következő tanévben a legnagyobb káosz az 1., az 5. és a 9. évfolyamokon várható, itt ugyanis már az új kerettantervek szerint kell tanítani a gyerekeket. Mint ismert, csak december legvégén jelentek meg a közlönyben az elfogadott kerettantervek, amelyek alapján az iskoláknak át kell dolgozniuk a helyi tantervüket, és amelyekhez a tankönyvrendelésüket igazítaniuk kell. Nincs még olyan könyv, amelynek az új kerettantervekhez illeszkedő engedélye volna. Az nyilvánvaló, hogy néhány hét alatt nem lehet ezeket a könyveket megírni. A kerettanterveket itt nézhetitek meg.

Elvileg van arra mód, hogy a már tankönyvengedéllyel rendelkező régebbi kiadványokat átdolgozzák, de a szakember szerint olyan könyv is akad, amelyhez hozzányúlni sem kellene.

Az Oktatási Hivatal a lapnak azt mondta: a tankönyvjegyzékre egész évben folyamatosan kerülhetnek fel a tankönyvek. "Kétségtelen viszont, hogy az iskolák számára egy tankönyv a gyakorlatban akkor rendelhető, ha szerepel a tankönyvjegyzéken, az új rendelet szerint legkésőbb március 31-ig". A kerettantervek október óta elérhetők, a kiadók nyilvánvalóan megismerték ezeket, és a kerettanterveknek megfelelően átdolgozhatták a kiadványaikat, illetve előkészíthettek újakat - mondta a hivatal. A lap emlékeztet rá, hogy októberben a kerettantervek tervezetét hozták nyilvánosságra, a végleges, elfogadott verzió azonban csak december végén jelent meg a közlönyben.