szerző:
eduline/mti

Zajlik a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatását célzó jogszabály-módosítás előkészítése és egyeztetése - közölte Palkovics László oktatási államtitkár online fogadóóráján szerdán.

©

Az új jogszabály elkészültéig a jelenlegieket követve azt kérik az intézményvezetőktől, fenntartóktól, hogy a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatása esetén a gyermekek, a szülők érdekeit nézve, elsősorban pedagógiai elvek határozzák meg döntéseiket - fogalmazott az államtitkár. Úgy véli, hogy az intézményvezetők hatásköre személyi ügyekben növekszik. A tankerületi igazgatók csak az ő javaslatukra vehetnek fel, illetve menthetnek fel pedagógust. 

Amennyiben a tankerületi vezető és az iskolaigazgató nem ért egyet az adott pedagógus kinevezésével vagy felmentésével, akkor ebben az esetben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke dönt: jóváhagyja az igazgató javaslatát, vagy új eljárást kér, vagyis mindenképp az iskolaigazgató javaslata érvényesül. Felmentés esetén a felmentés indoka befolyásolhatja a döntést, például súlyos jogsértés esetén nincs mérlegelési lehetőség - reagált a kérdésekre Palkovics.Az általa elmondottaknak némileg ellent mond, amit a tankerületek kommunikálnak az iskolaigazgatókkal: közel sincs akkora mozgásterük:

Mégsem lesznek önállóbbak az iskolák az új Klikkel?

Az iskolák vezetése ezután is csak nagyon kevés dologban dönthet önállóan, pedig a Klik átalakításánál pont ennek ellenkezőjét ígérték. Bár korábban azt ígérték a Klik átalakulásával kapcsolatban, hogy ezután az iskolaigazgatók jóval szélesebb körben dönthetnek önállóan az eddiginél, ez mégsem volúsul meg - erről ír a Magyar Nemzet.

Palkovics László cáfolta, hogy amint arról a Magyar Nemzet egy birtokába került dokumentum alapján írt, az intézményeknek konkrétan semmilyen őket érintő feladatba nem lesz elsődleges beleszólásuk: az iskolák költségvetését a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a tankerületek fogják megtervezni.

Az intézményvezetők az intézmények költségvetésének meghatározását, annak évközi alakulását a tankerületi igazgatókkal együttműködve tervezik és követik. Az iskolaigazgatónak folyamatos rálátása van intézménye költségvetésének évközi alakulására. Az iskolák igazgatói keretgazdálkodási jogot kapnak, saját bevételeik egy részével szabadon gazdálkodhatnak - hangsúlyozta az államtitkár.