szerző:
Unyatyinszki György

Egyre intenzívebb a levelezés a kormány és a Civil Közoktatási Platform között, a kormány úgy próbál érvelni, hogy mindenképp a Köznevelési kerekasztalba kényszerítse a civileket és a szakszervezeteket. Ezúttal a CKP igyekezett olyan javaslatokat tenni, ami a kormányt kényszerítené asztalhoz tárgyalásra.

©

A kormány egyértelművé tenné, hogy csak a Köznevelési kerekasztalon elhangzott javaslatokat fontolja meg, így a Civil Közoktatási Platform 12 pontos követelését is ott tárgyalná. A civilek szerint, ha a kormány egyébként is tárgyalná követeléseiket - elismerve, hogy problémák vannak a területen -, nyugodtan el is fogadhatná azokat és cselekedhetne.

A CKP szombati válasza a komány levelére:

Miniszter úr, készen áll a 12 pont azonnali orvoslására és érdemi tárgyalásra?" A Civil Közoktatási Platform tárgyalna, de nem mindegy, hogy milyen körülmények és feltételek mellett. Az előrelépés érdekében a következő javaslatot tesszük tárgyalások technikáját illetően:

1) Nyilvánítsa ki a Minisztérium, hogy kész az alapkérdések, a rendszerszintű átalakítási folyamatok tárgyalására.

2)A tárgyalási szerkezet legyen kétoldalú. A Civil Közoktatási Platform képviselőivel megegyezésre törekedve, egyeztetések határozzák meg a tárgyalások személyi összetételét, munkarendjét, elnevezését és munkájának tartalmát.

3) A tárgyalás a rövid távon sürgős megoldást igénylő kérdésekkel kezdődjék, majd az oktatás alapvető átalakításának kérdéseivel folytatódjék. A Köznevelési Kerekasztal jelenlegi témái a kérdéseknek ebben a két nagyobb csoportjában kapjanak helyet.

4) Mivel a tárgyalások eredményeinek végrehajtása a kormány politikai akaratán és felelősségén múlik, elvárásunk, hogy a kormány részéről döntési pozícióban lévő felelős vezetők, elsősorban Ön, illetve a területért felelős államtitkár vezessék a tárgyalásokat, felhatalmazva pénzügyi kötelezettségvállalásokra is.