szerző:
Eduline

Az Európai Unióban jobb a helyzet, de nálunk is enyhe javulás történt.

©

Az Eurostat mérései öt éves ciklusra vetítve vizsgálta, hogy az Európai Unió tagállamaiban hogy alakult az elszegényedés és a kirekesztettség veszélyének kitett gyerekek száma - írja a 444. Az EU-ban összesen 25 millió gyerek van kitéve ennek, ami a 18 év alattiak körében 26,9 százalék.

Magyarországon az elmúlt öt évben némileg mérséklődött a számuk, összesen 608 ezer gyerek veszélyeztetett a családja anyagi helyzete miatt. Ez 1,6 százalékos csökkenést jelent, de a friss jelentés szerint jelenleg 36,1 százaléka a magyar gyerekeknek él a szegénység határán.

Az EU átlagában is mérsékelt csökkenést mértek, 0,6 százalékos értékkel. Ennek oka, hogy Görögországban majdneml 10 százalékkal romlott a helyzet (37,8 százalék), de Romániában (46,8 százalék) és Bulgáriában (43,7) önmagában magas ezen gyerekek aránya.

Heti Rétvári: A szegények saját jövedelmükből tengődnek, köztük az iskolából kiesettek

Bár az EMMI szerint is 42 ezer diák esett ki az iskolából 16 évesen, az államtitkár szerint nincs veszély, mert logikája szerint saját jövedelmükből élnek. Az országgyűlés hétfői ülésén folytatódott az oktatási törvények vitája, ezzel kapcsolatban - a nem szakpolitikus - Rétvári Bence államtitkár megjelenése miatt biztosra lehetett venni, különleges gondolatok is elhangoznak majd az ülésteremben.