szerző:
MTI

Minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg vizsgálja meg a kormány - mondta a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője...

©

Minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg vizsgálja meg a kormány - mondta a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője kedden. A kormánypárt képviselőcsoportjának hétfői ülésén ugyanis felmerült az igény, hogy törvényileg biztosítsák: az intézményvezetők bére sem fog csökkenni.

Rogán Antal sajtótájékoztatón azt mondta, ehhez törvénymódosítás nem szükséges, így kedden a frakció várhatóan a kormány által beterjesztett, eredeti formában fogadja el a köznevelési törvény módosítását. Az eredetileg tervezett béremelés hatvan százalékát kapják meg szeptemberben a pedagógusok: a részleteket itt olvashatjátok.

A frakcióvezető beszámolt arról: a hétfői frakcióülésen - heves vita után - többen törvényi garanciákat vártak az intézményvezetők bérének szinten tartására, ám ebben hétfőn nem jutott döntésre a képviselőcsoport. Ezért felkérte az oktatási kabinetet a módosító javaslatok kidolgozására és benyújtására - fűzte hozzá.

Hozzátette: a miniszterelnököt arra kérte, hogy a kormány is tárgyalja meg a kérdést. A kabinet éjszakai ülésén azonban úgy határozott, hogy egyedi vizsgálatok keretében foglalkozik az intézményvezetők bérével, így ehhez törvénymódosítás nem szükséges - ismertette. A frakcióvezető szavai szerint az intézményvezetők a pótlékok és túlóra-elszámolások nyertesei voltak, így lényegesen magasabb jövedelemmel rendelkeztek, mint az átlagos pedagógusok.

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta: számos igazgató igen magas, akár 800 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezett. Ezt a mostani béremelésen keresztül nem tudják "bevállalni", ám egyedi vizsgálat alapján minden jogos kompenzációt megad számukra a kormányzat. Száz iskolában indul igazgató nélkül a tanév: erről itt olvashattok.

Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke és más kormánypárti politikusok hétfőn módosító indítványt nyújtottak be a kérdésben, de a kormány kérésére ezt a törvény elfogadása előtt visszavonták. Pokorni az MTI kérdésére kedden azt mondta, továbbra is azt gondolja, jobb lett volna, ha a törvényben rendezik ezt a kérdést. Mindenkire kiterjedő, egyszerűbb, bár kétségtelenül drágább megoldás lett volna - jegyezte meg.

Az oktatási bizottság elnöke szerint kérdés, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) lesz-e fedezete az egyéni vizsgálatokra. "Nagyon bízom a kormányban, hogy lesz, és ezt a munkát indokolatlan huzavona nélkül, októberig el tudják végezni, mivel ekkor már változnak a keresetek és a jövedelmek" - mondta, hozzátéve: azt szeretnék elérni, hogy ne legyen pár ezer ember sem, akinek az alapbére ugyan nőtt, de a jövedelme csökkent.