szerző:
Nagy Barnabás

Közel két hét telt el tanévkezdés óta - az OFI most kezdi tájékoztatni a pedagógusokat arról, mi is legyen az összevont természettudományos tárgyakkal.

©

Sebtében próbálja kidolgozni az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a tanárokkal együtt a szakgimnáziumok összevont természettudományos tárgyát. Ennek érdekében Fejlesszünk együtt! címmel indítanak programot, melyet az MTA és felsőoktatási intézmények is támogatnak.

A program fontos eleme a szakgimnáziumi komplex természettudomány tantárgy bevezetésének a támogatása. Így a pedagógusokkal együttgondolkodva alakulhat az új tantárgy oktatása, amely lehetőséget teremt arra, hogy megújuljon a pedagógiai gyakorlat, problémaközpontúvá váljon a természettudományos oktatás és megteremtődjön a kapcsolat a tudományos eredmények és a hétköznapi felhasználás között - áll az OFI oldalán.

Alig több mint egy héttel a tanévkezdés előtt hirdették ki azt a rendeletet, mely tartalmazza az új tárgyat. Így nem sok idejük maradt a tanároknak arra, hogy felkészüljenek az új szakgimis tantárgyra.

Korábban több szakmai szervezet is aggodalmát fejezte ki az Eduline érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy az összevonás miatt a szakgimnáziumokban dolgozó fizika-, kémia-, földrajz-, biológiatanárok elbocsátás vagy átszervezés elé nézhetnek. Az is sok vitát váltott ki, hogy az összevont tárgy miatt nehéz dolga van annak a diáknak, aki valamely természettudományos tárgyból érettségizni szeretne.

Szakgimnáziumban oktatsz, esetleg oda jársz 9. évfolyamra? Írd meg az [email protected] címre, hogy megy eddig az összevont természettudományos tárgy oktatása. Köszönjük!