szerző:
eduline/mti

Az oktatási államtitkár nem állt ki nyílt vitára a Tanítanék Mozgalommal, ezért hozzá nem értőnek tartja a mozgalom, így felszólították a lemondásra.

©

A Tanítanék Mozgalom tagjai úgy gondolják, az államtitkár személyesen felelős a kormány közoktatás területén végrehajtott "ámokfutásáért", valamint az azt elkendőzni hivatott "hazug sikerpropagandára épülő kormányzati kommunikációért" - fogalmazott Törley Katalin a szervezet képviseletében. Palkovics László elsősorban nem a főnökének, hanem a magyar állampolgároknak, a tanulóknak, a szülőknek, az iskolai dolgozóknak tartozik elszámolással - jelentette ki.

©

Október 20-án nyílt vitára hívták Palkovics Lászlót, aki azonban nem reagált megkeresésükre. Törley szerint az államtitkár ismét kitért a vita elől az oktatás valódi szereplőivel, noha lenne mivel szembesülnie, mert a közoktatásban kialakult válsághelyzet tovább mélyül. A tanári terhek nem csökkentek, a szakképzésbe került tanulók százezreit kényszerpályára állították, nagyon sok nyugdíj előtt álló pedagógus megalázó helyzetbe került, és az 58 kicsi Klik lopakodó visszarendezéssel próbálja konzerválni az elhibázott központosítást - sorolta.

Heti Palkovics: A szakgimnázium ugyanolyan, mint a gimnázium

Újszerű gondolatok a kötelező gimnáziumi felvételi kapcsán az államtitkártól. Palkovics László oktatási államtatikárnak az ATV-ben tették fel a kérdést szerda este (6:35-től indul), hogy a kormány a gimnáziumi felvételi esetleges bevezetésével az-e a cél, hogy szűkítsék a gimnáziumba bejutók körét, így a szakképzés felé terelve a diákokat.

Keddi sajtótájékoztatójukon Pilz Olivér, a mozgalom másik képviselője ismertette a Tanítanék által megfogalmazott államtitkári felmondólevelet, amely szerint Palkovics László nem tudott eleget tenni feladatainak, az elé tárt problémákat csak súlyosbítani volt képes, a szakértők figyelmeztetését és a közoktatás szereplőinek hangját nem hallotta meg.

A mozgalom képviselői a szaktárca ablakaira az "Elég volt, mi tanítanánk" feliratokat és a mozgalom jelképének számító kockás esernyőket ragasztottak.