szerző:
Eduline

Az új szakgimnáziumi tanterv miatt alaposan meg kell fontolni, hogy melyik intézménybe és képzésre jelentkezel.

©

Minden szakgimnázium új kerettanterv alapján kezdte meg a 2016/2017-es tanévet. Mostantól - felmenő rendszerben, kezdve az idei 9. évfolyammal - az oktatott szakmától függ, hogy pontosan milyen természettudományos tárgyat fognak tanítani nektek. Megjelent az összevont, úgynevezett komplex természettudományos tantárgy is a 9. évfolyamon. Remélhetőleg mire ti megkezditek a középiskolát, már lesz tankönyv, és a tanárok is gyakorlottabbak lehetnek.

Az sem mellékes, hogy a szakmai tantárgyatokból emelt szinten érettségiznetek is kell, tehát ez is nagy jelentőséggel bír majd. Az iskolaválaszás tehát önmagában meghatározhatja, hogy milyen területen tanulhattok tovább a felsőoktatásban, illetve milyen szakmátok lesz.

Hogy legyen némi segítségetek, összegyűjtöttük, hogy a különböző szakterületeken milyen természettudományos tantárgyat fogtok tanulni:

Ágazat és iskolatípusok

Tanított természettudományos tárgyak

Erdészet és vadgazdálkodás, mezőgazdaság, kertészet és parképítés, sport, egészségügy, környezetvédelem, szépészet, élelmiszeripar ágazatok Az ágazathoz kapcsolódó tantárgy a biológia (heti 2 óra), amely 10. osztálytól jelenik meg a kerettantervben, 9. osztályban csak a komplex természettudományt oktatnak (heti 3 óra). Később fizikát tanulhattok választható tantárgyként, 11. osztálytól.
Egészségügyi technika, épületgépészet, gépészet, villamosipar és elektronika, távközlés, informatika, építőipar, könnyűipar, faipar, közlekedésgépészet, agrár gépész, közlekedés, szállítmányozás és logisztika, vízügy ágazatok
Az ágazathoz kapcsolódó tantárgy a fizika (heti 2 óra), amely 10. osztálytól jelenik meg a kerettantervben, 9. osztályban csak a komplex természettudományt oktatnak (heti 3 óra). Később kémiát tanulhattok választható tantárgyként, 11. osztálytól.
Kohászat, vegyipar, vegyész, nyomdaipar ágazatok Az ágazathoz kapcsolódó tantárgy a kémia (heti 2 óra), amely 10. osztálytól jelenik meg a kerettantervben, 9. osztályban csak a komplex természettudományt oktatnak (heti 3 óra). Később fizikát tanulhattok választható tantárgyként, 11. osztálytól.
Bányászat., közgazdaság, ügyvitel, kereskedelem, vendéglátóipar, turisztika, optika., földmérés ágazatok Az ágazathoz kapcsolódó tantárgy a földrajz (heti 2 óra), amely 10. osztálytól jelenik meg a kerettantervben, 9. osztályban csak a komplex természettudományt oktatnak (heti 3 óra). Később fizikát tanulhattok választható tantárgyként, 11. osztálytól.
Szociális, pedagógiai, rendészet és közszolgálat, közművelődés ágazatok Az ágazathoz kapcsolódó tantárgy a biológia (heti 2 óra), amely 10. osztálytól jelenik meg a kerettantervben, 9. osztályban csak a komplex természettudományt oktatnak (heti 3 óra). Később földrajzot tanulhattok választható tantárgyként, 11. osztálytól.
Képző- és iparművészet, hang-, film és színháztechnika ágazatok Az ágazathoz kapcsolódó tantárgy a fizika (heti 2 óra), amely 10. osztálytól jelenik meg a kerettantervben, 9. osztályban csak a komplex természettudományt oktatnak (heti 3 óra). Később kémiát tanulhattok választható tantárgyként, 11. osztálytól.
Előadóművészet ágazat A természettudományos tárgyat az iskola választhatja meg. A komplex természettudományból vagy minden évfolyamon heti 2-2 órát tartanak, vagy 9. évfolyamon heti 3 óra, mellette pedig egy a választott természettudományos tantárgy (heti 2 óra). Utóbbi esetben egy második választott természettudományos tárgyat is tanulhattok 11. osztálytól.
Két tanítási nyelvű szakgimnáziumok A természettudományos tárgyat az iskola választhatja meg, amely 9-10. évfolyamon tanítható (heti 2 óra), vagy komplex természettudományt választanak az első két évfolyamra (heti 2 óra). Később, 11-12. évfolyamon egy második természettudományos tárgyat is választhatnak (heti 2 óra).

A teljes táblázat elérhető az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet oldalán. A fenti keretektől az iskolák bizonyos esetekben eltérhetnek.