szerző:
eduline/mti

A diákigazolvány-igénylések mintegy 40 százaléka hibás vagy hiányos, az új okmányok elkészültéig az intézmények...

©

A diákigazolvány-igénylések mintegy 40 százaléka hibás vagy hiányos, az új okmányok elkészültéig az intézmények átmeneti megoldásként igazolást állítanak ki - közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Dúró Dóra jobbikos képviselő írásbeli kérdésére. Hogyan lehet diákigazolvány nélkül kedvezményes jegyet venni? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Az ellenzéki képviselő kérdése szerint több helyről, budapesti középiskolásoktól kaptak információt, hogy a júniusban leadott diákigazolvány-igénylések ellenére nem kapták meg az érintettek az igazolványt, és erről a problémáról egyetemisták is beszámoltak.

A szeptemberben leadott kérelem és az elkészítés díjának határidőre történő rendezése ellenére a diákigazolványok postázása mostanában kezdődött meg. A probléma súlyosságához az is hozzátartozik - írta Dúró Dóra -, hogy az ideiglenes igazolvány rövid érvényessége miatt a tanulók elfelejtik érvényesíteni, így a BKV ellenőrei megbüntetik őket. A kispénzű diákok a szüleikkel kénytelenek kifizettetni a bírságot - jegyezte meg.

Az Országgyűlés honlapján közzétett miniszteri válasz szerint a beküldött igénylések adatait az Oktatási Hivatal az informatikai rendszerében feldolgozza, és ezekről számlát állít ki az intézménynek. Az igénylések mintegy 40 százaléka hibás vagy hiányos, ezeket a hibás adatokat a hivatal az intézményekkel együttműködve javítja - jelezték.

A november-decemberben, valamint január első felében gyártásra átadott hibátlan igényléseket a gyártó elkészítette és kézbesítette a jogosultaknak. Átmeneti megoldásként az intézmény a jogosult kérelmére az igazolvány elkészültéig igazolást állít ki, amely biztosítja mindazon kedvezmények igénybevételét, amelyek a diákigazolvánnyal igénybe vehetők. Ezáltal elkerülhető, hogy kár érje a diákot - írta a tárca vezetője.