szerző:
Eduline

Optimistán áll a következő tanévhez az oktatási államtitkár.

©

Palkovics László oktatási államtitkár a szerint a szeptemberben induló tanév sok újdonságot és kihívást hoz, új feladatokkal, elvárásokkal kell szembenézniük az átalakított tankerületek új vezetőinek, és új felelősséget kapnak az intézményvezetők is - mondta az új igazgatók jelenlétében tartott beszédében. Az államtitkár és Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke mintegy 250 köznevelési intézmény igazgatójának adta át kinevezését a Duna-palotában.

Meglátása szerint a kormány reagált a kritikákra, az oktatási rendszer jobbá tételén dolgozó pedagógusok, diákok és szülők szavát meghallgatva közösen, együtt gondolkodva, a javaslatokat mérlegelve az elmúlt kilenc hónapban megfogalmazták azokat a lépéseket, amelyeket a versenyképesebb oktatás érdekében mindenképpen meg kell tenni:

  • a diákok terhelésének csökkentése
  • az intézményvezetői jogkörök tisztázása
  • a működtetői viszonyok átalakítása


Bár megjegyezte, hogy mindegyik területen még van tennivaló, azért nehéz azt mondani, hogy minden kritikát meghallottak. A tanuló terhek csökkentése erőltetetten halad úgy, hogy a tanárok két héttel a tanév előtt sem látják, hogy mit hagyhatnak el a közismereti tananyagból. Az intézményvezetők bizonyos fokú egyetértési jogot kaptak, de ha sokadik alkalommal sem jutnak megegyezésre egy kérdésben a tankerülettel, akkor a tankerületé az utolsó szó. Emellett a havonta biztosított szabad felhasználású 50 ezer forint nem nagy mozgásteret ad számukra. A működtetői viszonyok esetében pedig egyértelműen figyelmenkívül hagyták több önkormányzat tiktakozását.

    Palkovics László hangsúlyozta: továbbra is a higgadt tárgyalásokban hisznek. Mindenkit partnerként várnak, és eddig is mindenkit meghallgattak - mondta. Hozzátette: lehet kritizálni, véleményt mondani, mert "a konstruktivitás és a nyitottság megvan ezen az oldalon".

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!