szerző:
MTI

Jogellenesen bocsátották el 2009 augusztusában az esztergomi Szent István Gimnázium hét tanárát a Tatabányai...

Jogellenesen bocsátották el 2009 augusztusában az esztergomi Szent István Gimnázium hét tanárát a Tatabányai Törvényszék jogerős ítélete szerint. A pedagógusoknak összesen több mint 70 millió forintot ítéltek meg.   

A tanárokat azért bocsátották el, mert az akkori igazgató szerint nem kezelték megfelelően azt a helyzetet, hogy a korábbi igazgató leváltása miatt gyűlésekkel tiltakoztak a diákok. A tanárok ügyvédje szerint perdöntő bizonyítékként a diákok videófelvételeit használták fel, ezekből kiderült, hogy az igazgató végig jelen volt az eseményeken, de ő sem tudta kezelni a helyzetet. Munkahelyi vezetőként semmilyen utasítást nem adott, később azonban éppen a munkáltatói kötelességének elmulasztása miatti fejleményeket rótta fel a tanároknak a fegyelmi eljárásban.

A Meggyes Tamás fideszes polgármester által vezetett önkormányzat 2007-ben leváltotta a Szent István Gimnázium költözése miatt az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót, és olyan embert nevezett ki a helyére, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a diákönkormányzat és a szülők is elutasították.

A döntés ellen 800 ember tüntetett a városháza előtt, majd a tanév végén a gimnázium diákjai nem mentek be az órákra, tiltakozó gyűléseket szerveztek. Az egyik gyűlésen V. Balázs az osztályteremben maradva felgyújtott egy újságpapírt, egy padot is megégetett. A tanárok felelősségre vonták, és beküldték az igazgatóhoz. A 16 éves fiú ekkor táskáját a padban hagyta, a sínekre feküdt, egy vonat halálra gázolta.

A történtek miatt az igazgató az önkormányzat utasításra a tantestület 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot. A fegyelmi tanács 16 eljárást indított, ebből hetet elbocsátással zárt le.

Az elmaradt bérként megítélt összegeket vélhetőleg az államnak kell kifizetnie, mivel az adósságrendezés miatt átvette Esztergom oktatási intézményeit. A Szent István Gimnáziumot a fegyelmi eljárások után összevonták egy szakközépiskolával, majd beleolvasztottak egy általános iskolát, és új intézményt alapítottak Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola néven.