szerző:
Eduline

Több száz iskolát érintettek az összevonások, átvételek a 2012/2013-as tanév végén, de jogutód nélkül egy sem szűnt...

Októberben derül ki, hány tanárt alkalmaznak az iskolák
©

Több száz iskolát érintettek az összevonások, átvételek a 2012/2013-as tanév végén, de jogutód nélkül egy sem szűnt meg. Az átszervezések a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerint nem jártak pedagóguselbocsátással, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban így is több százan vesztették el munkájukat - írja a Világgazdaság.

Mendrey László, a PDSZ elnöke a lapnak azt mondta: a kormányzat kényesen ügyelt arra, hogy az átszervezések miatt ne legyenek jelentős elbocsátások a választások előtt. Erről nincsenek is pontos adataik, de más okok miatt szerinte ennél jóval több pedagógus került utcára.

A PDSZ vezetője szerint a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a közismereti tárgyak számának csökkentése és a kényszernyugdíjazások miatt közel 10 ezerrel kevesebb pedagógus fog dolgozni szeptembertől, mint az előző tanévben, de pontos adatok októberben lesznek. Hozzátette, hogy 2600 nyugdíjas nem dolgozhat tovább az oktatásban, és a helyüket sem tölthették be másokkal, a szakképzés átszervezésével kapcsolatban pedig egy korábbi tanulmány 7-8 ezer főt említett.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) azt jelezte, hogy az átszervezések nem jártak pedagógusok elbocsátásával, létszámcsökkenést a nyugdíjazás miatt felmentett pedagógusok státuszainak zárolása eredményezhet az oktatásban, ezt a létszámot korábban 3000 főre becsülték.