szerző:
Eduline

Egy szolnoki, egy kecskeméti, egy tatai, egy debreceni és egy egri gimnázium áll a két tanítási nyelvű középiskolák HVG-rangsorának élén. Hamarosan megjelenik a HVG kiadványa a száz legjobb gimnáziumról és szakközépiskoláról, ebből szemezgetünk.

Diákok a Varga Katalin Gimnáziumban, amely a két tanítási nyelvű gimnáziumok rangsorát vezeti
©

A szolnoki Varga Katalin Gimnázium, a kecskeméti Katona József Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, valamint az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium - a diákok eredményei alapján ezek a gimnáziumok vezetik a két tanítási nyelvű középiskolák HVG-rangsorát.

A HVG hamarosan megjelenő középiskolai rangsora a 100 legjobb magyarországi gimnázium és szakközépiskola listáját tartalmazza, emellett számos részrangsort is készítettek. A két tanítási nyelvű középiskolák 20-as listáját a két tanítási nyelvű képzésben részt vevő diákok - magyarból, matematikából, történelemből és idegen nyelvből elért - érettségi eredményei alapján állították össze.

Jelenleg Magyarországon körülbelül hetven-hetven gimnázium és szakközépiskola, valamint száz általános iskola indít két tannyelvű osztályokat, többségük angolos és a németes csoportokat.

HVG középiskolai rangsor

Az összesített rangsorról itt olvashattok

Az öt legjobb gyakorlóiskola

Az ország legjobb szakközépiskolái

Az öt legeredményesebb alapítványi iskola

Az ország legjobb egyházi iskolái

A gyakorlat egyébként meglehetősen sokszínű: van, ahol „normál” és két tannyelvű osztály fut párhuzamosan, az oktatás általában célnyelvű előkészítéssel, vagyis előkészítő, „nulladik” évfolyammal kezdődik, ahol a tanév végére minden diáknak el kell érnie a B1-es nyelvvizsgaszintet, ellenkező esetben nem kezdheti el a tanulmányait - olvasható a HVG kiadványában.

Az öt legjobb két tanítási nyelvű középiskola

1. Varga Katalin Gimnázium, Szolnok

2. Kecskeméti Katona József Gimnázium

3. Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata

4. Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

5. Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium

A HVG ettől az évtől – a felsőoktatási rangsorokat tartalmazó Diploma-kiadványok mellett – elkészíti a legjobb középiskolák listáját is. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, a középfokú felvételiről, sőt a felvételi eljárás menetrendjét is megnézhetitek.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!