szerző:
Eduline

A vidéki gimnáziumok közül a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium és a veszprémi Lovassy László Gimnázium vezeti a HVG 2018-as középiskolai rangsorát. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

A HVG 2018-as rangsorának legjobb eredményt elérő vidéki középiskolája a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, amely az összesített rangsor kilencedik helyén szerepel, megelőzve a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumot, a veszprémi Lovassy László Gimnáziumot és a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumot.

A vidéki gimnáziumok tízes listáján egy egyetemi gyakorlóiskola is szerepel. A szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium ebben a tanévben már az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorlóiskolája, a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi képzéseit ugyanis a fővárosi felsőoktatási intézmény vette át.

Rang (vidéki gimnáziumok) Intézmény
1. Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)
2. Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
3. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
4. Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
5. ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Szombathely)
6. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola
7. Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
8. Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Kollégium
9. Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium
10. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (Győr)

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

"Tudatában vagyunk annak, hogy a jó iskola számos jellemzője nem jeleníthető meg sorba rendezhető értékekkel. Célunk az, hogy a sorrendképző mutatók az iskolák többségére alkalmazhatók, azonos elven kialakíthatók és jellemzőek legyenek" - olvasható a kiadványban.

Itt a HVG 2018-as középiskolai rangsora: a száz legjobb gimnázium

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, valamint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti a HVG 2018-as középiskolai rangsorát. Ezen a héten jelenik meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

A HVG 2018-as középiskolai rangsorának összeállítói ezért figyelembe vették a 10. évfolyamosok kötelező és egységes, 2016-os országos kompetenciamérésének eredményeit, a 2016-os tavaszi, közép- és emelt szintű érettségi eredményeit magyar nyelvből és irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint a középiskolákból a hazai felsőoktatásba 2016-ban felvételt nyert diákok felvételi pontszámának átlagát.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, kollégiumokról, érettségihez szükséges közösségi szolgálatról, az iskolák internetes jelenlétéről, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.