szerző:
Eduline

Évente körülbelül ötezer diák felvételi kérelmét utasítják el a középiskolák, ők augusztus 29-ig jelentkezhetnek olyan gimnáziumba, szakközép- vagy szakiskolába, ahol van üres férőhely – hívta fel a figyelmet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE).

©

A középfokú iskolák március 12-ig hozzák nyilvánosságra azoknak a diákoknak a listáját, akiket felvesznek. „Nincs külön értesítés, a tanulónak el kell mennie a választott iskolába, és meg kell néznie, hogy rajta van-e a kifüggesztett jegyzéken” – írja az MSZOE.

Az egyesület hozzátette: ha a szülő vagy a diák úgy dönt, hogy megváltoztatja a jelentkezés sorrendjét, módosító tanulói adatlapot kell beadnia az általános iskolában március 17-én vagy 18-án, de ilyenkor új intézményt már nem lehet beírni.

A középiskolák és szakiskolák április 25-ig küldik el a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak. Az MSZOE felhívja a figyelmet arra, hogy „a szabad iskolaválasztás joga azt jelenti, ha az iskola elfogadja a tanuló jelentkezését (értesíti a felvételről), akkor köteles felvenni a tanulót, de a tanuló nem köteles oda beiratkozni. Kereshet másik középfokú iskolát, ha meggondolta magát”. A középiskolai felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket, a központi írásbeli vizsgák eredményéről pedig itt olvashatjátok el összefoglalónkat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!