szerző:
MTI

A kormányzat erősíteni szeretné az Országos Roma Önkormányzat iskolafenntartó szerepét – jelentette ki Balog Zoltán, a...

A kormányzat erősíteni szeretné az Országos Roma Önkormányzat iskolafenntartó szerepét – jelentette ki Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy budapesti konferencián.

Balog Zoltán
©

Balog Zoltán azt mondta, hogy az országos és az adott területi roma önkormányzatok is vállalhatnának ilyen szerepet a jövőben. Utalt arra: a többi magyarországi nemzetiség arra törekszik, hogy legyenek saját iskolái, ugyanakkor a roma többségű iskolák esetében szegregációról beszélnek. Véleménye szerint az lenne a normális, ha azoknak az iskoláknak az esetében, amelyekben többségben vannak a roma tanulók, lehetőséget adnának a nemzetiségi működtetésre.

Az államtitkár azt mondta, a magyarországi roma közösségeknek, illetve az Országos Roma Önkormányzatnak a felelőssége és lehetősége is egyben, hogy a kezükbe vegyék a saját sorsukat, amihez a kormányzat is megadja a segítséget.