szerző:
Eduline

Ha egy szülő nem jelenik meg a szülői értekezleten, és többszöri próbálkozásra sem tudja az iskola elérni, akkor akár ki is emelhetik a családból a gyerekét - erre adna lehetőséget egy nemrég benyújtott törvénymódosítás.

©

Az utóbbi néhány év gyermekbántalmazási esetei miatt a Társadalmi ügyekért és Szociális felzárkóztatásért Felelős Államtitkárság úgy döntöttek, szigorítanak a gyermekvédelmi jogszabályokon.

Egy októberben benyújtott módosító indítvány szerint azok, akik nem működnek együtt a "gyermek gondozása" tekintetében az intézménnyel (bölcsődével, óvodával, iskolával) - erről az Abcúg ír.

A gyerek kiemelésével járhatnak az is, ha a szülők nem engedik be otthonukba a védőnőt, de civil szervezetek attól tartanak, hogy ide vennék például azt, ha nem jelennének meg a szülői értekezleten.

A nyilatkozatot aláíró civilek szerint a jogszabályi keretek így is épp elég szigorúak, inkább az a gond, hogy a gyermekvédelmi rendszer tagjai nem tartják be azokat.

A cikk egy háttérbeszélgetést is idéz, amin Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár azt mondta, azt büntetnék, ha például nem megfelelő a gyerek öltözéke, alultáplált, vagy nincs megfürdetve, a szülő pedig nem hajlandó elfogadni a segítséget. Ugyanígy az is veszélyeztetésnek számítana, ha a szülő nem jelenik meg a szülői értekezleten, és hiába próbálják többször utolérni, érdektelenséget mutat.