szerző:
MTI

A mexikói rendőrség megtisztította hétfőre virradóra a tüntetőktől a főváros központi terét, amelyet szeptember óta...

Tüntetés Mexikóban 2013 tavaszán
©

A mexikói rendőrség megtisztította hétfőre virradóra a tüntetőktől a főváros központi terét, amelyet szeptember óta tanárok tartották megszállásuk alatt, tiltakozva a kormány oktatási reformja ellen. Hector Serrano belügyminiszter twitteres blogjában azt írta, hogy a rendőrségi akcióra a fővárosi lakosság kérésére került sor.

A rendőrség körülzárta a teret, majd lebontotta a tanárok által az elmúlt hónapokban felállított sátrakat és más ideiglenes menedékeket. A tüntetők eleinte nem akartak távozni, hangosan szitkozódtak és dulakodtak, de a rendőrök többszöri felszólítás után a tér egyik részére terelték őket. A tanárok érdekképviseletének egyik vezetője azzal vádolta a hatóságot, hogy önkényesen léptek fel a tüntetőkkel szemben, és azzal fenyegetőzött, hogy nem távoznak.

A kongresszus által jóváhagyott és Enrique Pena Nieto államfő által tavaly életbe léptetett reform az oktatás minőségét hivatott javítani, szigorítja a tanárokkal szembeni elvárásokat, rendszeressé teszi teljesítményük mérését, továbbá korlátozza a szakszervezetek jogait. Az oktatók azonban az elbocsátásoktól tartanak, azt panaszolják, hogy a reform valójában a közoktatás "privatizálásáról" szól.

A tanárok nagyszabású tiltakozó akciói és sztrájkjai tavaly nyáron kezdődtek, a pedagógusok több ízben okoztak óriási forgalmi dugókat, megzavarták a nemzetközi légi közlekedést is, és sportrendezvényeket is kellett elhalasztani felvonulásuk miatt.