szerző:
MTI

Az alacsony bérek és az oktatási törvény módosítása miatt tüntettek szombaton az orosz fővárosban és Novoszibirszkben...

Moszkvai érettségizők. Alacsony bérek miatt vonultak utcára az orosz tanárok

Az alacsony bérek és az oktatási törvény módosítása miatt tüntettek szombaton az orosz fővárosban és Novoszibirszkben a tanárok és érdekvédelmi szervezeteik.

Az Oroszországban meglehetősen ritka megmozdulás résztvevői attól tartanak, hogy az oktatás ingyenessége megszűnik, a képzés nem lenne elérhető mindenki számára. További követelésük, hogy a falvakban ne számolják fel a kisiskolákat, és emeljék meg a pedagógusok fizetését. A szakszervezetek képviselője szerint egyes területeken "kopejkákat", "aprópénzt" kapnak a tanárok és tanítók fizetség gyanánt.

A márciusi elnökválasztási kampányban tett ígéretek ellenére a pedagógusok átlagfizetése nem éri el a termelői szférában fizetett átlagok mértékét. A novoszibirszki megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy a parlament csak a pedagógusok és a tudományos szervezetek véleményének figyelembevételével fogadja el a törvény módosítását.

A Moszkovszkije Novosztyi című fővárosi lap elemzése szerint az új oktatási törvény vesztesei az óvodások szülei, a középiskolások és az oktatás világi jellegéért küzdők lehetnek.

Oroszországban a korrupció az oktatást is áthatja. A jobb nevelést biztosító óvodáktól kezdve a színvonalasabb felsőoktatási intézményekig a bejutásért csúszópénzt kell fizetni a jelentkezőknek. Az értékes diplomákat meg lehet vásárolni.

Az orosz törvényhozás alsóháza október 17-án első olvasatban elfogadta az új szabályozást. A duma várhatóan az év végéig áldását adja a jogszabályra, amellyel az illetékes minisztérium elképzelése szerint az óvodáktól kezdve a tudományos fokozat megszerzéséig átalakítanák az oktatási rendszert Oroszországban. Az új szabályozás 2013 januárjában lépne életbe.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán az oktatási rendszer korszerűsítéséről tartott regionális értekezleten bírálta, hogy egyes térségekben a statisztika javítása érdekében az év végén megemelik a pedagógusok fizetését, majd a nyár elején már kevesebb bért fizetnek nekik.