szerző:
eduline/mti

Míg a Tanítanék mozgalom tüntet, a kormány cselekszik - mondja a kormány a cselekvő civilekre.

©

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága közleményben hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban többször beigazolódott: a gyermekek és a pedagógusok érdekét csak a párbeszéd szolgálja, és a gyermekeket és a pedagógusokat nem először próbálják politikai célokra felhasználni.

A Tanítanék sokadszorra szervez utcai politikai akciót, és "amíg ők tüntetnek, a kormány cselekszik" - írták.

Ennek fényében kitértek az öt éve zajló pedagógus-béremelésre, valamint megkezdődött a nevelést és oktatást segítők béremelése is, ők januártól 7-10 százalékkal több bért visznek haza. Bár a szociális juttatásokhoz tartozik, a kormány arra is büszke, hogy soha ennyi gyermek nem részesült még ingyenes gyermekétkeztetésben és tankönyvellátásban, mint ma - más olvasat szerint ennyien vannak a mostani kormányzás idején, akik rászorulnak erre a segítségre, 318 ezer gyermek étkezik naponta háromszor ingyen, a kisgyermekek 90 százaléka kap ingyenesen étkezést, és a rászoruló gyermekek étkeztetését a szünidőkre is kiterjesztették.

Bár tízezrek tüntettek tavaly, többek között a Tanítanék által szervezett tüntetéseken, mely felhívta aköznevelés alulfinanszírozottságára a figyelmet és nyomásgyakorlás hatására megemelték a költségvetést,  a kormány arra is büszke, hogy kormányzásának hetedik évében 455 milliárd forinttal többet fordítanak a köznevelésre, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben.

A kormány közleményben emlékeztettek arra, hogy a pedagógusokkal és szakmai szervezetekkel állandó a párbeszéd, egy éve működik a köznevelési kerekasztal, hozzátéve, hogy a kerekasztal már több eredményt ért el az iskolák működésének, a gyermekek és a pedagógusok terheinek csökkentése ügyében. "Nincs olyan probléma, amiről ott ne lehetne őszintén és érdemben tárgyalni" - olvasható a közleményben.

Véleményük szerint ugyanazok, akik vasárnap ismét utcára hívták a pedagógusokat, sorra visszautasították a párbeszédet a kormánnyal - a Tanítanék szerint a kormány nem ment el az általuk kezdeményezett egyeztetésekre. Az elmúlt egy évben egyszer sem mentek el a köznevelési kerekasztal üléseire, és "tárgyalások helyett politikai tüntetéseket és utcai akciókat szerveznek" - áll az oktatási államtitkárság kommünikéjében.

A Tanítanék mozgalom "Most mirajtunk a sor" szlogennel vasárnap délután tart tüntetést Budapesten.

Vasárnapra toborozza a tüntetőket a Tanítanék

A civilek jogaiért kiállókat, az oktatásért aggódó diákokat, szülőket és tanárokat szeretnék kimozdítani a tavaszias hétvégén. Kihasználja a hétvégére halasztott tüntetésig hátralévő időt a Tanítanék Mozgalom, a kapcsolódó Facebook-eseményük oldalán tobborozzák a diákokat, szülőket, tanárokat és más civileket: A Tanítanék, valamint a Civil Közoktatási Platform szervezetei a civil szervezetek mellett szeretnének kiállni, melyeket a kormány újabb kampánya fenyeget - gondoljunk Németh Szilárd kormánybiztos "kisöprős" nyilatkozatára, mely a CKP több szervezetét is név szerint érintette.