szerző:
MTI

A miniszterelnök szerint a diákoknak a gazdasági életet kell figyelniük, mert a gazdaság igényei döntik el, ki tud elhelyezkedni, vagy fut az élete teljes vakvágányra.

A kormányfő hétfőn jelentette be a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján, hogy tovább fejlesztik a szakmunkás ösztöndíjrendszert, ezt a hiányszakmákban már megkezdték, és megnyitják a tanulószerződés lehetőségét is.

2019-től megint kiszúr a diákokkal a kormány: miért baj, ha kötelező lesz a felvételi?

"A közoktatás az egy közszolgáltatás. Magyarországon szabad iskolaválasztás van, mindenkinek lehetősége van oda menni, ahova akar. A szabad iskolaválasztás eltörlése pedig nonszensz" - nyilatkozta Radó Péter oktatáspolitikai elemző az Eduline-nak a kötelező középiskolai felvételiről. "Azért csinálja ezt a kormányzat, mert szeretné átáramoltatni a gyerekeket az általános képzésből a szakképzésbe.

A kormányfő azt javasolta a diákoknak, figyeljenek a gazdasági életre, mert a gazdaság igényei döntik el, ki fog már az iskolapadból elhelyezkedni és kinek az élete futhat esetleg egy rossz döntés miatt "vakvágányra".

A gazdaság ma azt üzeni, hogy modern, a digitális korszakra felkészült, jól képzett, az európai kultúra és munkaetika iránt elkötelezett emberekre lesz szükség, és több 10 ezer új informatikusra - jelentette ki.


Orbán Viktor arról is biztosította a fiatalokat, hogy mindig ők lesznek az elsők, a Magyarország által nyújtott munkalehetőségeket nem adják át senkinek, sem vendégmunkásoknak, sem migránsoknak.

A miniszterelnök kiemelte, késhegyre menő harc folyik a jó szakemberekért a vállalatok között Magyarországon, és ez a jövőben is így lesz. Aki akar, dolgozhat - tette hozzá.

A munkahelyek száma nő, a bérek emelkednek, elsősorban azok számára, akik értenek a szakmájukhoz - mondta.