szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kásler Miklós a Kossuth Rádióban beszélt a tanévkezdésről, a biztonsági intézkedésekről és a tanároknak járó bruttó 500 ezer forintos támogatásról.

Az iskolákban a tanévkezdés hagyományos módon indulhat "azzal a többlettel, hogy eljárásokat nagyon komolyan kell venni" – mondta el az emberi erőforrások minisztere a Kossuth Rádióban.

Kásler Miklós közölte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) nyolc oldalon összegezte köznevelési intézmények részére a járvány kialakulásának megelőzésére és az esetenként mégis kialakuló fertőzések megállítására vonatkozó javaslatokat. Azokból minden iskola ki tudja választani az adott intézményhez "passzoló" eljárásrendet, ami három dolog együttes teljesítését igényli - tette hozzá.    

Az emberi erőforrások minisztere figyelmeztetett arra, kerülni kell a diákok nagy létszámú csoportosulását, meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot, szájmaszkot kell viselni és nagyon gyakran kezet kell mosni.  Kásler Miklós azt valószínűsítette, hogy előfordulhatnak fertőzések az iskolákban egy-egy vagy néhány osztályban. Szerinte azonban rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy egy-egy iskola minden osztályában egyszerre alakuljanak ki fertőzések.

Ha a több mint háromezer magyar köznevelési intézmény közül néhányban megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra. – mondta el. A bruttó 500 ezer forintos támogatásról a miniszter elmondta: ők a többiekhez képest lényegesen nagyobb lelki és testi terhelésnek vannak kitéve, illetve a járvány idején folyamatosan foglalkoztak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokkal. Hozzátette: az érintettek pályázat nélkül kapják meg az összeget.

Hogyan lehet betartani a járványügyi javaslatokat, ha nem adottak a körülmények?

Az iskoláké lesz a felelősség a járványügyi kérdésekben, de az oktatási tárca nagyvonalúan biztosítja majd a fertőtlenítőszert.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!