szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan kezdődik a következő tanév, ezért a különböző országok sorra jelentik be a tanévkezdéssel kapcsolatos intézkedéseiket. Már Romániában, Szerbiában és Törökországban is megszületett a döntés.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Szerbiában szeptember elsején biztosan elkezdődik a tanév, a tervek szerint azonban - a koronavírus-járvány megfékezés érdekében - egyelőre csak az általános iskolák alsóbb osztályainak diákjai járnak majd órákra. A felsőbb osztályosok, illetve a középiskolások felváltva járnak majd iskolába, és tanulnak otthon a virtuális oktatás lehetőségeit kihasználva.

Ekkor még a biztonsági intézkedésekről nem tudtunk, azóta viszont kiderült, hogy a tanulóknak az iskolába érve fel kell majd venniük a maszkot és kezet kell mosniuk, mielőtt bemennek a tanterembe. Órán azonban nem teszik kötelezővé a maszkviselést, mivel meglesz a kötelező védőtávolság a tanulók között - szúrta ki a 24.hu.

A szerbiai válságstáb azonban azt javasolja a diákoknak, hogy folyamatosan viseljék az arcmaszkot. Mindemellett szeretnék, ha még iskolába indulás előtt kötelező lenne az otthoni lázmérés, az oktatásban pedig akkor sem vehetnek majd részt a diákok, ha a szülők bármilyen légzési rendellenességet észlelnek rajtuk. A járványügyi szakértő arra is kitért, hogy ameddig tart a járványhelyzet, az iskolában nem engedélyezik a csoportos tevékenységeket.

Romániában Ludovic Orban miniszterelnök szerint a  kormány megtette a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ellenére, a fertőzésveszély növelése nélkül szeptember 14-én meg lehessen kezdeni az új tanévet. Itt minden településen más-más - zöld, sárga, vörös - forgatóköny szerint zajlik majd az oktatás, ami a helyi járványhelyzettől függ. A zöld településeken minden diák jár iskolába, a sárga szerint a diákoknak csak egy része, a vörös terv pedig azt írja elő, mit kell tenni, ha bezárják az iskolákat és online oktatás lesz.  

Az egészségügyi miniszter szerint a 3200 település közül 2826-ban kezdődhet el a megszokott módon az iskola, tehát mintegy 370 településen lehet szükség a részleges vagy teljes online oktatás bevezetésére. Ahol a megszokott módon, jelenléti oktatás lesz, ott természetesen előírták a maszkviselést, a távolságtartás és a rendszeres fertőtlenítést. Azokon a településeken, ahol a fertőzési kockázat miatt távoktatást kell bevezetni, a kormány az önkormányzatokkal közösen keres megoldást a feltételek biztosítására.

A miniszterelnök azt is elismerte, hogy a romániai iskolák mintegy 20 százaléka nem rendelkezik internethozzáféréssel. Ugyanakkor azt is megjegyezte, a rászorulók számára 250 ezer táblagépet vásárol a kormány, azt pedig, hogy kik kapják meg az eszközöket, várhatóan jövő héten hirdetik majd ki.  

Törökországban azonban a koronavírus-járvány miatt távoktatással indul a 2020/2021-es tanév. A tervek szerint a diákok a negyedik tanítási héten, szeptember 21-étől fokozatosan fognak visszatérni az iskolapadokba, így kezdetben csak csökkentett létszámban lesznek jelen a tantermekben.

Nyissunk vagy ne? Iskolai folyosón készült kép miatt került bajba egy amerikai diák

Képet posztolt a diák a zsúfolt iskolai folyosóról, felfüggesztették.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!