szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hosszabb távon inkább pedagógiai jellegű megelőzésre lenne szükség, de a tanárok elfogadják az iskolaőrség gondolatát.

Ahogy mi is írtuk, a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat szerint az iskolaőr szükség esetén igazoltathat, és az arányosság betartásával alkalmazhat testi kényszert is, adott esetben bilincselhet, sőt a támadás megakadályozására vagy az ellenszegülés megtörésére vegyi eszközt és rendőrbotot is használhat. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) országos elnöksége is nyilatkozott a javaslatról a Magyar Nemzetnek

Az intézkedésről az NPK országos elnöksége úgy vélekedik: az iskolaőrök kényszerintézkedéssel megakadályozhatják, illetve elrettentéssel meggátolhatják az agresszív magatartást,

hosszabb távon azonban inkább pedagógiai jellegű megelőzésre lenne szükség.

Fontosnak tartják, hogy iskolaőröket csak akkor lehessen alkalmazni, ha arra az adott iskolának valóban igénye van. Szeretnék továbbá, hogy az iskolaőrök megbízása minden esetben határozott időre szóljon, és csakis akkor lehessen velük szerződést hosszabbítani, ha azzal a teljes tanári kar egyetért.

A pedagóguskar elnöksége nem hagyná, hogy az iskolaőrnek teljhatalma legyen, azt javasolják ugyanis, hogy az intézményvezető rendelkezzen utasítási joggal az őr felett, azaz az iskolaőr csak javaslatot tehessen az intézkedésre, amit az igazgatónak jóvá kellene hagynia.

Azt is hozzáteszik, hogy hosszabb távon az iskolai jogköröket is bővíteni kellene, például úgy, hogy ha szükséges, iskola élhessen például a felfüggesztés, a közösségből való kiemelés jogával, előírhasson akár konfliktuskezelési tréninget vagy éppen kezdeményezhesse a juttatások felfüggesztését az illetékes hatóságnál.

Jön az iskolaőrség: 12 évre csökkentik a büntethetőségi korhatárt

Benyújtotta a kormány a parlamentnek az iskolaőrségről szóló törvényjavaslatot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!