szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb parlamenti párt egybehangzóan a rendkívüli iskolaszünetre voksol. Hamarosan minden eldőlhet.

Valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül megszületik a döntés - írja az Index.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában még azt mondta: ha bezárják az iskolákat, akkor azokat  nem tudják két hét múlva kinyitni. Ebben az esetben akár hónapokat is jelenthet a zárlat, ami egyben a tanév végét is jelentheti. A tanároknak ebben az esetben fizetés nélküli szabadságra kell menniük, a szülőknek pedig gondoskodniuk kell a gyerekek elhelyezéséről.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban azt mondta: megoldható lenne a rendkívüli szünet kérdése. Erre lehetőséget ad a nemzeti köznevelésről szóló törvény és a tanév rendjét szabályozó Emmi-rendelet is. Az érintett munkanapok ledolgozásán, a tanítási szünet kezdő és végnapjának módosításán, átcsoportosításán túl arra is van megoldás, ha az iskola a rendkívüli tanítási szünet elrendelése miatt kieső tanítási napokat a törvényben meghatározottak szerint nem tudja teljes egészében pótolni. Ekkor lehetőség van arra, hogy az iskola az elmaradt tananyagot a következő tanévben dolgozza fel.

Az iskolaigazgatóké a felelősség, hivatalosan mégsem dönthetnek

Az iskolaigazgatók nem kaptak tájékoztatást arra az esetre, mitévők legyenek, ha kiderül, hogy az intézményből valaki (vagy hozzátartozója) koronavírus-fertőzött lehet. A Népszava iskolaigazgatókat kérdezett meg a témában.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.