szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak úgy sztrájkolhatnának a tanárok, ha a gyermekfelügyelet biztosítása mellett az első négy-öt órájukat meg is tartanák, vagyis csak délután tüntethetnének az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elutasította az "ajánlatot".

Csak akkor engedné meg a munkabeszüntetést a sztrájkoló tanároknak az Emmi, ha megtartják a délelőtti óráikat, és a diákok felügyelete utána is biztosítva lesz - írta meg a Népszava. A javaslatot Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár vetette fel a PDSZ képviselőinek a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyaláson.

„Kijelentettük, hogy ezt az ajánlatot egy az egyben elutasítjuk, még vitaalapnak sem tekintjük” - írja a szakszervezet beszámolójában. A PDSZ álláspontja szerint – mint ahogy azt korábban két jogerős bírósági határozat is kimondta – sztrájk idején nem szükséges minden intézményben felügyeletet biztosítani, „elégséges szolgáltatás” alatt pedig legfeljebb a tanulók felügyelete értendő.

Arra kérték a szakszervezet képviselőit, mert bár visszavonni nem fogják az intézkedést, küldjenek újabb ajánlatot az Emmi számára jogi érveléssel alátámasztva, és majd a közeljövőben egyeztessenek megint a kérdésről. A PDSZ tervei szerint erre már a héten sor kerülhet. Jelezték: ha a minisztérium nem fogadja el javaslatukat, bírósághoz fordulnak.

Örülni kellene?

A múlt héten Kásler Miklós humánminiszter által bejelentett tíz százalékos béremelés is szóba került a tárgyaláson, amellyel a PDSZ legfőbb problémája az, hogy a pedagógusi munkakörben foglalkoztatott munkavállalók – például szakszolgálati dolgozók – pályakezdő bére még mindig túl kevés. Az államtitkár véleménye a PDSZ beszámolója szerint az volt, hogy „örüljenek ennek is”.

A szakszervezet kiszámolta, mennyi pénzt jelenthet a tíz százalékos pótlékemelés. Az egyetemet végzett, pályakezdő, gyakornok besorolásúak illetménye július 1-től nettó 12-13 ezer forinttal nőhet. Így – adókedvezmények nélkül – nettó fizetésük havi 155 ezer forint lesz. Egy 29 éve pályán lévő, egyetemet végzett pedagógus nettó 280 ezer forintot, az ugyanilyen végzettségű igazgató nettó 380 ezer forintot, „ösztönzési keresetkiegészítéssel” nettó 448 ezer forintot kap - írják.

A sztrájkbizottsági egyeztetésen az is kiderült, a kormány változtatna a tanárok jelenlegi 22-26 órás heti munkaidején. Két verzióban gondolkodnak: vagy egy heti 22-24 óra neveléssel-oktatással lekötött munkaidőben, vagy egységes, heti 24 óra kötelező óraszámban - derült ki a cikkből.

Tüntetést szerveznek a NAT ellen, újabb iskola diákjai rakták ki a NO NAT feliratot: ezek történnek most

Tüntetést szerveznek az új NAT (Nemzeti alaptanterv) bevezetése ellen. Újabb iskola diákjai rakták ki a NO NAT feliratot, közben a tüntetés eseményéhez is már több ezren csatlakoztak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!