szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig több mint 60 oktatási intézmény tanárai és diákjai, valamint több mint 20 szervezet csatlakozott az új Nemzeti alaptanterv ellen tiltakozók csoportjához. Közben fej fej mellett halad a NAT NEM és a NAT IGEN petíciók aláíróinak száma.

A frissen csatlakozó iskolákat a Hívatlanul és a Civil Közoktatási Platform is külön listában vezeti. Ahogy a héten már mi is írtunk róla, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium volt az első iskola, ahol a tanárok tantestületileg álltak ki az új alaptanterv ellen. Az ő tiltakozásukat több budapesti és vidéki iskola is csatlakozott. A jelenlegi állás szerint több, mint 60 iskola tanárai és diákjai szólaltak fel a NAT ellen.

Az iskolák mellett azonban az aláírások is gyűlnek. A párhuzamosan indított petíciók a NAT 2020 NEM és a NAT 2020 IGEN fej fej mellett haladnak. Míg az ellenző nyilatkozatot csütörtök délelőtt 10-ig 23 060-an, addig a támogató petíciót 18 839-en írták alá.

A NAT 2020 NEM petíciót a Magyartanárok Egyesülete indította. A leírásban összefoglalják fő érveiket a NAT ellen. Az új NAT nem nemzeti, mert ekkora mennyiségű tananyag az adott korosztály legalább kétharmada számára nem elsajátítható, őket a nemzetből mintegy kirekeszti, és nem alaptanterv, mert a tanítást teljes részletességgel s nem csupán alapjaiban szabályozza. Az óraszámcsökkentés mellett tananyagbővítést végrehajtó anyagot gyerekellenesnek tartják, a NAT szemléletét pedig elvultnak és elfogultnak, ami újra az ideológia, a politika szolgálólányává teszi az irodalmi nevelést. Véleményük szerint a kormányrendelet "olyan súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a nemzeti kultúrát, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, annyira mérgezi a közgondolkodást, hogy azonnal vissza kell vonni." Az egyesület korábban kiadott állásfoglalását teljes terjedelmében itt olvashatjátok el.

A feltehetően erre válaszul született NAT 2020: IGEN ezzel szemben semmilyen szakmai érvvel nem áll elő. A Számok- a baloldali álhírek ellenszere nevű oldal által indított kezdeményezés arra kéri támogatást: "akik egyetértenek azzal, hogy jó dolog, ha a magyar gyermekeket hazaszeretetre nevelik, aláírásukkal támogassák az új NAT-ot." A leírásban pedig az áll: "Mutassuk meg, hogy többen támogatjuk, mint ahány magyarellenes liberális és baloldali ellenzi! Legyen ez egy otthoni Békemenet a hazáért, a keresztény értékekért, nemzeti önazonosságunkért!"

Mindezekkel párhuzamosan - ahogy már korábban írtunk róla- többnapos demonstrációra hívta egy magyartanár az új Nemzeti alaptantervvel egyet nem értőket. Február 18-án, 19-én és 20-án a Széll Kálmán térre várnak mindenkit, akinek nem tudnak azonosulni az új alaptörvényben megfogalmazottokkal.

Egyre több iskola foglal állást az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban: itt a tiltakozók listája

Egyre több és több iskola tanári gárdája és diákja csatlakozik az új Nemzeti alaptanterv elleni tiltakozáshoz. Sokan az új NAT visszavonását követelik, hiányolják a nyilvános és szakmai egyeztetést és korszerűtlennek tartják a dokumentumot. Összegyűjtöttük, kik adtak ki eddig nyílt levelet vagy közleményt a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.