szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Szülői Hang Közösség segédletet készített azon szülők számára, akik januárban gyermekük további egy év óvodai nevelését kérvényezik az Oktatási Hivatalnál.

A Minisztérium láthatóan nem érti, hogy a szülők az esetek többségében nem tudnak szerezni semmiféle papírt a gyermekük iskolaéretlenségéről, hiába adnak ehhez valamivel több időt.

-  véli a Szülői Hang a felmentési kérelem beadási határidejének hosszabbításáról. Annak érdekében, hogy a szülők kellő információval rendelkezzenek arról, hogy mikor tekinthető szakmailag megalapozottnak a további egy év óvodai nevelés, készítettek egy összefoglaló segédletet, amelyet itt érhettek el.

Így változnak jövőre az iskolaérettségi vizsgálatok: szabályok és határidők egy helyen

Jövőre változik az iskolaérettségi vizsgálatokkal kapcsolatos jogszabály, aminek értelmében az Oktatási Hivatal hatáskörébe fog tartozni a döntés a hatévesek beiskolázásáról. Itt vannak a részletek és a további kérdések.

A segédlet alapján az adott gyermekre vonatkozóan alapos szakmai indoklás készíthető, ennek alapján elvárható, hogy az Oktatási Hivatal fogadja el a szülők kérelmét, vagy kérjen szakértői vizsgálatot, ellenkező esetben a szülő bírósági úton fellebbezhet - írják. A segédletben kategóriákat, és azokhoz kapcsolódó példákat adnak arra, hogy jellemzően milyen indokok alapján tekinthető megalapozottnak a további egy év óvodai nevelésre vonatkozó kérelem, továbbá milyen indokok lesznek vélhetően nem megfelelőek, és mely indokoknál bizonytalan, hogy azokat figyelembe veszik-e.

Hozzáteszik, az Oktatási Hivatal érdemben semmiféle információt nem adott arra vonatkozólag, hogy a kérvényeket milyen szempontok alapján bírálják el, így jelenleg csak találgatni lehet, hogy milyen szempontokat fognak ténylegesen figyelembe venni. A szervezet becslése szerint azonban sokan kényszerülnek majd kérvényt beadni az Oktatási Hivatalhoz. Azok a szülők, akik gyermeküket nem ítélik iskolaérettnek és a segédlet alapján szakmailag megalapozott indoklást nyújtanak be, joggal várhatják el, hogy kérésüket méltányolják, vagy szakszolgálati vizsgálatot rendeljenek el - írják.

Ha az Oktatási Hivatal a szakmailag megalapozott szülői kérelmet szakszolgálati vizsgálat nélkül utasítja el, a Szülői Hang javasolja, bírósági úton fellebbezzenek, hiszen a hivatal a gyermek ismerete nélkül nem utasíthatná vissza az alapos szülői indokokat.

Reagált az iskolaérettségi elhalasztására az Emmi: valós érvek alapján döntenek

A köznevelési tárca valós érvek alapján dönt az iskolaérettségi vizsgálatról - hangsúlyozta pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.